Dveri izlaze na izbore na svim nivoima, niški odbor traži raspisivanje vanrednih lokalnih izbora

dveri
Foto: Dveri

Srpski pokret Dveri izlazi na izbore na svim nivoima, najavljene za 3.april 2022.godine a predsednički kandidat Dveri biće predsednik SP Dveri Boško Obradović, ukoliko ne dođe do dogovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu opozicije, navode iz ove političke organizacije.

Ovo je odluka koju je Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri doneo u nedelju 3.oktobra na sednici u Užicu.

“Odluku o izlasku na izbore doneli smo sada jer je probijen rok za usvajanje i primenu Sporazuma o unapređenju izbornih uslova , a takođe više i ne čekamo dogovor sa ostatkom opozicije o zajedničkom izlasku i o zajedničkom predsedničkom kandidatu”, navode iz Dveri.

Dodaju da je istekao rok od šest meseci za primenu dogovorenog na oba koloseka dijaloga o poboljšanju izbornih uslova, i sa predstavnicima vlasti i sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

“Iako smo i od vlasti i od predstavnika Evropskog parlamenta kao posrednika u rešavanju srpske parlamentarne krize dobili obećanja da će se sporazum sačiniti i njegova primena otpočeti bar šest meseci pre izbora, pokazalo se da ništa od ponuđenih sporazuma i vlasti u EP nije finalizirano, da vreme neumitno teče i da vremena za gubljenje više nema. Sada je vreme za iskrenost i hrabrost , i zbog toga Dveri bez uvijanja kažu ono što će sve druge stranke obznaniti , samo malo kasnije – da će na izbore ići i da od bojkota nema ništa”, ističu.

Dodaju da je alternativa izborima novi bojkot ili masovni ulični protesti, koje su, kako kažu, Dveri zagovarale sve vreme postojanja Saveza za Srbiju, a za koji još uvek nemaju odgovor zbog čega se raspao.

“Novi, drugi bojkot ne može biti opcija, jer nemamo prava da bez borbe prepustimo naše glasače autokratskom kriminalnom režimu još naredne 4 godine, a takođe ni protest nije realna opcija , jer ni jedne ozbiljne zajedničke akcije opozicije tokom čitave godine nije bilo, i propuštene su, ne krivicom Dveri mnoge ozbiljne šanse da se nezadovoljstvo građana kanališe kroz proteste”, ocenjuju iz Dveri.

Što se tiče zajedničkog izlaska na izbore i zajedničkog predsedničkog kandidata čitave opozicije, navode da su do sada učinili sve da do tog jedinstva dođe, i za to su, kako tvrde, žrtvovali mnogo – od parlamentarnog statusa, aktivne uloge Dveri u Savezu za Srbiju, organizacije protesta i pokušajima da se oni radikalizuju i pretvore u građansku neposlušnost i blokadu, da bi i nakon raspada SzS uloga Dveri uvek bila usmerena ka jedinstvenom nastupu, kroz platforme za pregovore, pokušaje da se zajednički nastupi na pregovorima sa EP.

“Ni do zajedničkog nastupa opozicije u pregovorima , a ni do zajedničkog kandidata do sada nismo došli”, kažu i dodaju da “više ne čekaju i ulaze u pripremu za izbore”.

Iz ovog pokreta ipak ne isključuju saradnju sa drugim opozicionim strankama, ali kako navode, ukoliko je ne bude bilo u skorije vreme na izbore idu sami.

Osim što će Dveri izaći na predsedničke, beogradske i parlamentarne izbore, niški odbor Pokreta Dveri nastavalja sa zahtevima za smenu gradonačelnice Dragane Sotirovski i traže vanredne lokalne izbore.

“Gradska vlast na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski nalazi se, u do sada najotvorenijem ratu sa interesima građana Niša, zarad sopstvenih, porodičnih i interesa dela niškog SNS-a koji saučestvuje u lokalnoj vlasti”, navodi niški odbor Dveri.

Kao neke od razloga za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, navode zaposlenje supruga gradonačelnice u Poštanskoj štedionici, navodni uticaj na dodelu socijalnog stana zetu, podelu medija na podobne i nepodobne, nazivanje opozicije “ljudskim otpadom“, i podsećaju na aferu slupane službene “škode“.