Duhovski ponedeljak: Litija niškim ulicama i slava Sabornog hrama

Njegovo Preosveštenstvo episkop niški g. Arsenije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju u katedralnom hramu niške episkopije, koji je proslavio i svoju Slavu; Foto: eparhijaniska.rs
Njegovo Preosveštenstvo episkop niški g. Arsenije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju u katedralnom hramu niške episkopije, koji je proslavio i svoju Slavu; Foto: eparhijaniska.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Duhovski ponedeljak.

Praznik Duhovi slavi se tri dana. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju drugi dan ovog praznika. Dugi dan Duhova, takođe je obeležen velikim crvenim slovom u crkvenom kalendaru.

Duhovi se obeležavaju 50. dana nakon Vaskrsa i takođe se slave kao rođendan hrišćanske crkve.

U narodu ovaj dan je poznat i pod nazivom Trojica, Silazak Svetog Duha na Apostole i Pedesetica.

Nakon Hristovog vaskrsenja njegovi učenici su istali u Jerusalimu da se mole, očekujući silazak obećanog Svetog Duha. Pedesetog dana od vaskrsenja svi apostoli su bili okupljeni u molitvi kada se “pokazaše ognjeni jezici i spustiše na svakog od apostola”.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sutra se obeležava Duhovski utorak.

Narodna verovanja na ovaj dan su različita u Srbiji. Veruje se, naime, da će one devojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Sa druge strane, muškarci koje devojke budu darivale venčićem, prema narodnom verovanju u istočnoj Srbiji, godinu će završiti kao mladoženje.

Njegovo Preosveštenstvo episkop niški g. Arsenije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju; Foto: eparhijaniska.rs

Na drugi dan Duhova nipošto ništa u kući ne sme da se obavlja od težih poslova, niti sa iglom, jer se ovakvo ponašanje smatra nepoštovanjem apostola i svetaca i ne obraćanjem pažnje na njihove reči.

Postoji i običaj je da se na ovaj dan ukućani sete preminulih u toj godini i prirede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila.

Duhovski ponedeljak je prvi dan posle Duhova i u mnogim evropskim i ostalim zemljama se praznuje kao neradan dan: u Austriji, Barbadosu, Belgiji, Grčkoj, Gibraltaru, Danskoj, Islandu, Kipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Rumuniji, Francuskoj, Holandiji i Švajcarskoj.

Po završetku večernjeg bogosluženja,nošena je Litija ulicama grada Niša, a ispred Sabornog hrama Njegovo Preosveštenstvo blagoslovio je slavski kolač ovogodišnjih domaćina Slave
Po završetku večernjeg bogosluženja,nošena je Litija ulicama grada Niša; Foto: eparhijaniska.rs

TORŽESTVENA PROSLAVA SILASKA SVETOG DUHA NA APOSTOLE I SLAVA KATEDRALNOG HRAMA

Na dan kada sveta Pravoslavna Crkva proslavlja događaj Silaska Svetog Duha na Apostole, Njegovo Preosveštenstvo episkop niški g. Arsenije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju u katedralnom hramu niške episkopije, koji je proslavio i svoju Slavu.

Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prethodilo je praznično veliko Bdenije; Foto: eparhijaniska.rs

Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prethodilo je praznično veliko Bdenije, koje je u niškom Sabornom hramu služio gost iz sestrinske Bugarske Pravoslavne Crkve, Njegovo Preosveštenstvo episkop Polikarp, vikar bugarskog patrijarha, u prisustvu episkopa niškog g. Arsenija uz sasluženje sveštenstva i monaštva naše eparhije.

Saborni hram u Nišu; Foto: eparhijaniska.rs

Na kraju svete Liturgije, služeno je Duhovsko večernje bogosluženje sa kolenopreklonim molitvama.

Po završetku večernjeg bogosluženja, nošena je Litija ulicama grada Niša, a ispred Sabornog hrama Njegovo Preosveštenstvo blagoslovio je slavski kolač ovogodišnjih domaćina Slave.

Po završetku večernjeg bogosluženja,nošena je Litija ulicama grada Niša, a ispred Sabornog hrama Njegovo Preosveštenstvo blagoslovio je slavski kolač ovogodišnjih domaćina Slave
Ispred Sabornog hrama Njegovo Preosveštenstvo blagoslovio je slavski kolač ovogodišnjih domaćina Slave; Foto: eparhijaniska.rs

Svetoj Lituriji prisustvovao je veliki broj vernih, predstavnici vojske, policije, gradskih vlasti, škola i drugih kulturnih institucija grada Niša.

Na kraju svečanosti, vladika Arsenije pozdravio je sve prisutne i poučio arhipastirskom besedom.