Država od juna plaća polovinu troškova za izolaciju i zamenu stolarije

država plaća
Foto: Ilustracija, Pixabay

Država bi od juna, u saradnji sa lokalnim samoupravama, trebalo da počne da plaća polovinu troškova zamene vrata i prozora, izolacionih fasada i grejnih sistema.

Da će država da plaća ove troškove najavio je Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike. Prema njegovim rečima u junu će biti formirana Uprava za energetsku efikasnost. Ona će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

„Dugo se čekalo na donošenje zakona koji će na pravi način urediti oblast rudarstva i geoloških istraživanja, energetike, energetske efikasnosti i radionalne upotrebe energije i obnovljivih izvora energije. Za samo nekoliko meseci pripremljeni su novi zakoni koji će zakonodavno urediti kompletnu oblast i uskladiti je sa svim direktivama Evropske unije“, rekao je Lakićević.

Govoreći o setu novih zakona, Lakićević je dodao da su ovi zakoni okrenuti pre svega građanima i da su građani ti koji treba da imaju najviše koristi.

Šta je potrebno za prijavu?

Građani bi trebalo da naprave premer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije itd. “Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu. Onda se izlazi na teren, u domaćinstva. Nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova” naveo je Lakićević za RTS.
Napominje da će moći da se prijave svi građani koji za tim imaju potrebu.
“Ako imamo stan od 50 kvadrata, zamena prozora bi koštala recimo 100.000 dinara. Od toga bi 50.000 dinara obezbedila država, a pola građani. Ako građani imaju nešto složeniju situaciju isto ide na pedeset posto građani, pola država”, zaključuje.