Dom zdravlja i ovog vikenda organizuje preventivne preglede bez uputa i zakazivanja

dom zdravlja skrining pregledi

Dom zdravlja u subotu 02.10. i nedelju 03.oktobra organizuje akciju „Otvorena vrata“, namenjenu realizaciji preventivnih aktivnosti i skrining programima.

Kako navode iz ove ustanove, u želji da se poveća obuhvat građana preventivnim aktivnostima, niški Dom zdravlja organizuje tri akcije:

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test.

Uzimanje brisa radiće se na I spratu, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih će raditi i sledeće skrining preglede:

– Na rano otkrivanje karcinoma debelog creva

– Na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti ( merenje krvnog pritiska )

– Na rano otkrivanje dijabetesa

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za laboratorijsku dijagnostiku poziva:

– Građane oba pola starije od 35 godina(koji nemaju registrovanu šećernu bolest) da urade skrining na rano otkrivanje šećerne bolesti i

– Građane oba pola(koji nemaju registrovana kardiovaskularna oboljenja), muškarce starosti 35-69 godina i žene starosti 45-69 godina ili mlađe od 45 godina u postmenopauzi da urade skrining na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti.

Uzimanje uzorka krvi za kontrolu krvne slike, glikemije i lipidnog statusa obavljaće se na I spratu, prostor Službe za laboratorijsku dijagnostiku u centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

U periodu od 07:00-14:00 sati Služba za rendgen dijagnostiku poziva žene da urade:

– Ultrazvuk dojke

Iz Doma zdravlja poručuju građanima da budu odgovorni i da brinu o svom zdravlju, i pozivaju ih da se odazovu skrining pregledima.