Divljana čeka direktora da bi se pripojila Dečijem centru. Zaposleni zabrinuti za svoja radna mesta

Foto - Arhiva

Odmaralište Divljana i definitivno se vraća Dečijem centru. Ostalo je još imenovanje direktora. Kako je istakla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, uveliko se radi na projektima sa kojima će se aplicirati za sredstva iz Ministarstva, ali i prema inostranim organizacijama. Za Divljanu će tokom naredne godine biti novca i iz gradske kase, dodala je Sotirovski i naglasila da radnici nemaju potrebe da strahuju, jer će u radnom odnosu ostati i zaposleni u Dečijem centru i zaposleni u Divljani.

Međutim, zaposleni u odmaralištu Divljana i sinlikat „Nezavisnost“ istoimene Ustanove, stava su da bi spajanje moglo da izazove nesagledive posledice, pa čak i gubitak radnih mesta.

Prema njihovim rečima, Skupština Grada Niša donela je odluku o formiranju Upravnog odbora i izabrala člana iz redova zaposlenih, koji je blizak gradonačelnici i koga kolektiv nije izabrao za svog predstavnika.

Naglašavaju i da je odlukom Skupštine Grada Niša od 28. decembra Goran Ćirić, v.d. direktora Divljane postavljen na mesto odgovornog za formiranje i registraciju ustanove DKORC, a krajnji rok za sprovođenje odluke je 8. mart 2023. godine.

„U izradi je sistematizacija DKORC, po kojoj se radnici raspoređuju na 84 radna mesta, 44 Dečijeg kulturnog centra Niš ( koji su propisani sistematizacijom DKCN), i 40 za „Divljanu, iako saglasnost postoji za samo 14 radnih mesta. Uvidom u dokumentaciju vidi se da i u ovom trenutku Ustanova „Divljana“ zapošljava više od dozvoljenog broja, a zaposleni svoje zarade primaju preko izvršitelja što direktno ukazuje na oštećenje budžeta Grada Niša“, stoji u saopštenju.

„Uvidom u registar dužnika u prinudnoj naplati (sajt NBS) vidi se, da je zbog svih navedenih činjenica, u poslednjih 5 godinia do danas Ustanova „Divljana“ bila u blokadi računa 11,15 dana, iz čega proizilazi da bi novo predviđeni broj zaposlenih doveo do totalnog kolapsa u funkcionisanju novoformirane Ustanove. Ukazujemo i na činjenicu da Dečiji kulturni centar Niš u poslednjih 8 godina nema ni jedan dan blokade“, dodaju zaposleni.

Zaposleni i predstavnici sindikata „Nezavisnost“ kao naredni korak najavljuju i štrajk ove ustanove kulture.