Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša – NOVI PRVOLIGAŠ!

Dečiji šahovski klub
Dečiji šahovski klub "OSNOVAC" iz Niša - NOVI PRVOLIGAŠ!

U organizaciji Šahovskog saveza Centralne Srbije proteklog vikenda je održana Druga ženska liga Centralne Srbije u seniorskoj konkurenciji, na kojoj je ubedljivo trijumfovala ekipa Dečijeg šahovskog kluba „OSNOVAC“, ostvarivši sve pobede maksimalnim rezultatom.

 Na taj način Dečiji šahovski klub „OSNOVAC“ je izborio plasman u Prvu žensku ligu Centralne Srbije, čime je naš grad dobio još jednu prvoligašku ekipu, ovog puta u šahovskom sportu. 

Pobednička ekipa, DŠK „OSNOVAC“, nastupala je u sledećem sastavu: DINIĆ Anđela, državna prvakinja za šesti razred, STEVANOVIĆ Jelena, državna prvakinja za osmi razred i PAVLOVIĆ Andrea, državna viceprvakinja za sedmi razred. 
Trener pobedničke ekipe je Igor Lukić, međunarodni šahovski sudija FIDE i predsednik Šahovskog saveza Nišavskog okruga.

“Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” je inače i aktuelni ekipni kadetski prvak Centralne Srbije, u obe konkurencije.

Naše devojčice su prošle godine osvojile bronzane, a ove godine pre nepunih mesec dana i srebrne medalje na Omladinskoj ligi Centralne Srbije – na kojoj pravo učešća imaju devojke do 20 godina, a prosek godina naše ekipe je bio svega 13 – što taj uspeh čini još većim.“ – kaže predsednica kluba Aleksandra Lukić.

REČ DIREKTORA 

Dr Marija Ranđelović, sportski direktor Dečijeg šahovskog kluba „OSNOVAC“, a inače pedagog po vokaciji, ističe:

“Šah predstavlja jednu od najstarijih civilizacijskih tvorevina i sa pravom se naziva drevnom igrom, koja je zvanično preporučena za nastavni predmet u školama od strane Evropskog parlamenta, koji je 2012. godine u Strazburu usvojio Deklaraciju o obaveznom uvođenju šaha u obrazovni sistem zemalja članica EU – zbog njegovih pet komplementarnih aspekata: igre, sporta, logičkomatematičkog izraza, umetničkog izraza i nastavnog sredstva.

Ova intelektualna igra značajna je za vaspitno-obrazovni proces i jasna je uloga šaha u pravilnom razvoju deteta. Kroz savlađivanje šahovske notacije, daje se značajan podsticaj razvoju veština čitanja i pisanja, ali se postiže i napredak u razumevanju prostorne organizacije, pre svega kroz koncepte horizontalnosti i vertikalnosti, kao preteča koordinatnih sistema…

Biće prilike da govorim o dragocenostima šaha, sada samo želim da izrazim radost zbog ulaska našeg kluba “OSNOVAC” u Prvu žensku ligu Centralne Srbije, jer je to od značaja za naš grad, imajući u vidu da smo jedini šahovski klub u gradu koji se takmiči u drugom stepenu takmičenja na nivou Srbije.

Ujedno želim još jednom da zahvalim Skupštini Dečijeg šahovskog kluba “OSNOVAC” na ukazanom poverenju da me pre samo nekoliko dana imenuju za sportskog direktora kluba.

Probaću da dam značajan doprinos radu kluba, te se nadam da će Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” vrlo brzo postati jedan od prepoznatljivih brendova našeg grada.” 

Kao najmlađi šahovski klub na teritoriji Nišavskog okruga i tek treći dečiji šahovski klub u čitavoj Srbiji, koji je za ovo kratko vreme od svog osnivanja uspeo da u svojim redovima okupi više od 80 mališana, uzrasta od 5 do 14 godina koji vredno treniraju u školi šaha, Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” je odličan primer za okupljanje mladih u pozitivnom okruženju i da na taj način kvalitetno upotpune svoje slobodno vreme, umesto da posežu za raznim porocima koji sve više vladaju među mladima. Ideja vodilja kojom se ljudi u klubu rukovode jeste da je ulaganje u mlade, ulaganje u budućnost – jer su mladi budućnost svakog društva i države, a klub koji je formiran sa ciljem da svojim delovanjem doprinosi razvoju, promociji i afirmaciji šaha u Nišu i povećanju bavljenja šahom među mladima je na odličnom putu, sudeći po rezultatima koje postižu i načina na koji predstavljaju naš grad.

 
Global Digital Clinik