Danas je Sveti Nikola: Jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja

Sveti Nikola
Sveti Nikola

Danas je Sveti Nikola. Vernici i Srpska pravoslavna crkva na današnji dan slave jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja.

Za Nikoljdan, jednu od najvećih slava u Srbiji, popularno se kaže da pola Srbije slavi, dok druga polovina ide u goste. Sveti Nikola poznat je i kao Nikola Čudotvorac. U hrišćanstvu se još i poštuje kao zaštitnik putnika, moreplovaca, ribara, dece…

Slava se obeležava na dan kada je ovaj svetac preminuo, 343. godine. 19. decembra po novom, a 6. decembra po starom kalendaru. Sahranjen je u gradu Miri, gde je počivao sve do 1096. godine. Kada su Turci osvojili Likiju, njegove kosti su tajno prenete u Bari u Italiji.

Nekoliko godina kasnije, građani Barija su u čast Svetog Nikole podigli crkvu. Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove kosti prenete u Bari.

Ljudi su Svetog Nikolu smatrali čudotvorcem još za vreme života, a za njega se vezuje i običaj stavljanja poklona deci u cipele, što se kasnije prenelo i na Božić Batu, pa se za Božić deci pokloni stavljaju u čarapu.