Danas je Mitrovdan – dan posvećen Dimitriju Solunskom

Sveti velikomučenik Dimitrije

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, obeležava se na danjašni dan, 8. novembra. Ovaj praznik označen je crvenim slovom u kalendaru i predstavlja jednu od većih slava u našem narodu.

Dimitrije Solunski bio je hrišćanski svetitelj i jedan od najpoštovanijih crkvenih ličnosti u srpskom narodu. Izgubio je život šireći Hrišćanstvo i tako postao predmet legendi.
Između ostalog, veruje se da, kada je došao trenutak da mu oduzmu život, dželati nisu smeli da uđu u ćeliju u kojoj je Dimitrije bio zatočen. Kada su ga videli kako se moli bez straha od smrti, sami dželati su se uplašili, nisu smeli da mu priđu i ubili ga tako što su ga gađali kopljima.

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije “bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća”.

Kod Rusa, kult  sv. Dimitrija počeo je da se širi još u 12. veku. 1581. proglađen je zaštitnikom Sibira.

I u Srbiji svetom Dimitriju posvećeni su mnogobrojni hramovi, više od 120.

Krsna je slava brojnih porodica i ime nekih esnafa. U mnogim mestima održavaju se zavetine.

Prema verovanjima se na osnovu današnjeg dana može zaključiti kakvo će vreme biti sledeće godine.

Takođe, smatra se da se na današnji dan ne treba sejati žito i da treba otpuštati sluge kojima ističe ugovor i zapošljavati nove. Ovaj dan je važan i zbog toga što se veruje da su se hajduci rastajali na Mitrovdan, a ponovo sastajali na Đurđevdan.