Dan zaljubljenih: Praznik ljubavi ili konzumerizma?

Dan zaljubljenih
Dan zaljubljenih obeležava se širom sveta. Foto: Ilustracija, Pixabay

Dan zaljubljenih, odnosno praznik Svetog Valentina, obeležava se u rimokatoličkoj crkvi, 14. februara.

Ipak, da se Dan zaljubljenih obeležava postala je tradicija koja se sa zapada proširila na ceo svet. Tako je ovaj praznik stigao i na brdoviti Balkan, i godinama unazad izaziva burne rasprave na internetu, podjednako kao i Noć veštica.

Srpska pravoslavna crkva 14. februara obeležava Svetog Trifuna, pa se, logično, obeležavanje Dana zaljubljenih smatra skrnavljenjem tradicije.

Uprkos oštrim osudama, Dan zaljubljenih našao je svoj put, ne do zaljubljenih, već do potrošača. Već od 1. februara izlozi radnji stidljivo su krenuli da novogodišnju dekoraciju menjaju simpatičnim simbolima ljubavi. Crvena boja, baloni u obliku srca, i naravno neverovatan popust, baš za zaljubljene!

Praznik konzumerizma

Jedinstvene ponude za parove. Bioskopski poust na dve kupljene karte koji važi samo 14. februara. Masaže za parove, romantične večere i vikend za dvoje. Sve su to produkti Dana zaljubljenih koji ponekad bude ništa više od praznika konzumerizma. 14. februara pošalje se ogroman broj čestitki i buketa. Neretko je običaj da momci zaprose svoje devojke baš kada se obeležava praznik ljubavi.

Jasno je da obeležavanje Dana zaljubljenih donosi dobru zaradu mnogima, a sa druge strane usrećuje parove koji odluče da na ovaj dan slave svoju ljubav.

Postavlja se pitanje zašto obeležavanje nečega lepog kao što je ljubav izazivu gorčinu i prevrtanje očiju kod mnogih? Možda zbog tradicije, a možda malo i zbog ljubomore. Ipak, treba pustiti svakog da slavi šta želi. Ukoliko neko želi da tog dana učini nešto posebno za osobu koju voli, nećemo ga osuđivati, isto kao što ne osuđujemo kada neko slavi svoj rođendan, Novu godinu ili krsnu slavu.

Šta god da proslavljate, ne zaboravite da budete tu za one koji vam znače, i pokazujte im da ih volite svakoga dana.

Global Digital Clinik