Dan planete Zemlje: Šta svako od nas može učiniti za životnu sredinu?

dan planete zemlje
Foto: Ilustracija, Pixabay

Svake godine, 22. aprila obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Značaj obeležavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji. Ekosistemi i urbane zone, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, su ugroženi. Svetska populacija treba da bude svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi. Ovogodišnji Dan planete Zemlje posvećen je mladima, obrazovanju i akcijama čišćenja.

Na platformi Earth day možete pratiti predavanja koja su vezana za bolji život na planeti Zemlji.

“Klimatske promene i druga šteta naneta životnoj sredini slomile su naše prirodne sisteme. Dovele su do novih i smrtonosnih bolesti kao i do sloma globalne privrede… Moramo da oporavimo našu Zemlju, ne samo zato što se brinemo o svetu prirode, već zato što na njoj živimo”, poručuju organizatori.

Šta svako od nas može učiniti za planetu Zemlju?

  • Svako od nas treba da nauči što više o životnoj sredini. Samo tako ćemo znati kako da zaštitimo Zemlju i koje navike treba da promenimo.
  • Birajmo šetnju ili vožnju bicikla umesto automobila i javnog prevoza koji emituju štetne gasove. Pored toga štobtinemo o životnoj sredini, brinemo i o našem zdravlju!
  • Ušteda električne energije. Televizor, sijalica i kompjuter ne moraju biti uključeni kada ih ne koristimo, zar ne?
  • Sadnja drveća. To utiče na smanjenje efekta staklene bašte jer drveće apsorbuje ugljendioksid iz vazduha.
  • Uvek treba da biramo platnene torbe (cegere) umesto plastičnih kesa.