Da li znate kako je nastao „smajli“?

1982. godine na Univerzitetu Karnegi Melon, profesor Skot Falman je napisao sledeću poruku ne znajući da će postati legendarna:

 

Tako je nastao prvi službeni emotikon s jasno određenom svrhom…

Ipak, postoje zapisi koji dokazuju upotrebu emotikona i puno pre 1982. godine, čak vek ranije, ali ne sa ovako jasno definisanom svrhom kao što je to nuradio Fahlman.

U jednom od transkripta govora Abrahama Lincolna nalazi se opaska (applause and laughter 😉 iako ne postoji jasan dokaz je li štamparska greška ili je stvarno u pitanju emotikon.

Zvanično,ovaj vid komunikacije osmišljen je 1995. godine u Japanu, a prvi emotikon koji je poslat preko SMS poruke bio je srce “<3”. Inače, ovaj emotikon je 7. najkorišćeniji na Tviteru, dok je poljubac zauzeo 8. mesto.

Oko 6 milijardi emotikona dnevno pošalju korisnici putem komunikacijskih aplikacija u celom svetu.

ZAŠTO SU EMOTIKONI BITNI ZA VAŠU ONLINE KOMUNIKACIJU?

Pre svega, postoji veći broj istraživanja koja su dokazala da emotikoni utiču na interakciju, čak do 57% veći broj lajkova na statuse s emotikonom i 33% veći broj komentara ili dijeljenja (share).

S obzirom na to da je online komunikacija najsuvoparniji način komunikacije, emotikoni su adekvatna zamena za ton glasa i govor tela.

Takođe, isti delovi mozga koji se aktiviraju kad gledamo ljudsko lice, aktiviraju se i kad gledamo emotikone.

Jesu li emotikoni dobra zamena za stvarnu ljudsku emociju? Naravno da nisu, ali u situaciji kada niste u mogućnosti da uživo izrazitite svoje (ne)zadovoljstvo i emotikon će poslužiti svrsi. 😉

izvor: Promosapiens