Da li su u Nišu i dalje nekretnine tako jeftine?

oslobođenje
Foto: Ni.rs

Pre samo par godina, grad Niš je bio proglašen za jedan od najjeftinijih evropskih gradova za život od strane britanskog internet portala Business Insider. Između ostalog, cene kvadrata što za prodaju stanova što za izdavanje bile su među najnižim. Kakva je situacija danas i da li Niš i dalje spada u najjeftinije gradove Evrope, bar kada su u pitanju cene nekretnina?

Kao i u svim većim gradovima Srbije i u Nišu je primetan trend rasta cena poslednjih godina, a naročito od 2020. godine, kako su nam rekli sa portala NadjiDom.com.

Imajući u vidu da je Niš najveći grad na jugu Srbije, sasvim je prirodno da se veliki broj stanovništva iz okolnih manjih gradova i mesta seli u Niš. U poslednjih 20 godina Niš bio jedan od prvih izbora Srba koji su od ’99 emigrirali sa Kosova, nakon toga imamo prodaju Duvanske indrustrije, gde su zaposleni dobili veće sume novca koje su često ulagali u nekretnine, zatim izgradnja Koridora 10 tagođe je uticala na rast potržnje, ali postavlja se pitanje šta je to što sada podstiče visoku potražnju u Nišu, dok je ponuda, kako tvrde agencije, jako mala.

prosecna cena po kvadratnom metru
Izvor: NadjiDom.com

Slaba ponuda, kako navode iskusni agenti, dovodi do oštre konkurencije između agencija za nekretnine, koje pribegavaju licitiranju većih cena samim vlasnicima, po kojima bi one mogle da prodaju njihovu nekretninu. To nesumnjivo dovodi do podizanja oglašenih cena, što se u samoj prodaji često ispostavi kao pogrešna procena. Ovakava praksa je definitivno jedan od faktora rasta cena nekretnina i u Nišu, ali i u drugim mestima sa oskudnom ponudom.

Naši sagovornici sa portala NadjiDom.com smatraju da se u Nišu sve više kupuju stanovi iz investicionih razloga što je, kako navode, omiljen vid ulaganja viška novca u Srbiji. Činjenica da je Niš studentski centar juga Srbije, da ima bogat kulturno istorijski sadržaj, razvijen medicinski turizam, bogatstvo banja u okolini… podstiče izdavanje stanova u Nišu, a investiciju u nekretninu čini i te kako  isplativom.

Novogradnja u Nišu

Mala ponuda nekretnina u odnosu na potražnju, podstakla je novogradnju u Nišu, pa tako raste i broj izdatih građevinskih dozvola i cene kvadrata u novogradnji.

Jedan od pokazatelja rasta izgradnje je broj izgrađenih stanova na 1000 stanovnika koji od 2018. ubrzano raste. Kao rezultat toga, prema poslednjim merenjima Republičkog zavoda za statistiku, u 2020. godini imamo 4.4 novoizgrađena stana na 1000 stanovnika dok je u 2017. taj broj stanova iznosio svega 2.3.  Ovo je veliki porast pogotovo ako imamo u vidu da ovaj pokazatelj u Beogradu u 2020. godini iznosi 4.5.

Cene novogradnje su u skladu sa velikom potražnjom porasle, ali samo poskupljenje garađevinskog materijala i deficit građevinskih radnika, takođe su uticali na rast cena novogradnje.

prosecna cena novogradnje po kvadratnom metru
Izvor: NadjiDom.com

Gradi se svuda, pa shodno tome cene rastu u svim delovima grada. Sve više postoji potreba za luksuznom novogradnjom, kao i za izgradnjom velikih stambenih kompleksa zatvorenog tipa po principu kondominijuma, koji nude udobnost i privatnost, ali i specifičan dodatni sadržaj za svoje stanare.

Kako navode u agencijama za nekrenine primetno je da u centru grada najviše kupuju ljudi koji zbog posla, studiranja, boljeg života… migriraraju iz okolnih mesta, dok su Pantelej i Palilula izbor za porodičan život. Najviše cene su rezervisane za najatraktivnije lokacije, poput onih u blizini tržnog centra Delta Planet, gde cene idu čak i preko 2.000 eura, dok najniže cene imamo u Niškoj banji i Crvenom krstu.

prosecne cene u delovima grada Nisa
Izvor: NadjiDom.com

Imajući u vidu ovako uzlazne trendove cena nekretnina, Niš definitivno više ne možemo da svrstamo među najjeftinije gradove u Evropi. Svedoci smo da ovako skupe stanove i pored sve većih troškova života ima ko da kupi, obzirom da je visoka potražnja glavni faktor rasta cena.

Kada posmatramo Niš u odnosu na ostale veće gradove u Srbiji, možemo da zaključimo da je po standardu i cenama nekretnina dosta sličan Kragujevcu, dok je u odnosu na Novi Sad dosta posustao. Nišlije se vrlo dobro sećaju godina kada je njihov grad po razvijenosti i broju stanovnika bio odmah iza glavnog grada Srbije, međutim danas je hijerarhija nešto drugačija.