Da li je odlazak na bazen bezbedan?

bazen
Da li su bazeni bezbedni?

Kupališna sezona je počela i bazeni su spremni za kupače. Jeste li se zapitali da li je odlazak na bazen bezbedan? Evo šta kažu stručnjaci.

Iako je vreme još uvek varljivo, a leto nije zasijalo punim sjajem kupališna sezona je otvorena. Otvoreni i zatvoreni bazeni Sportskog centra “Čair”, nakon dva i po meseca pauze, otvorili su vrata kupačima 1. juna.

Na bazenima su istaknute table sa uputstvima, ležaljke postavljene u skladu sa poštovanjem preporuke socijalnog distanciranja, a dezinfekcija bazena vrši se nekoliko puta dnevno. Iako je epidemiološka situacija povoljnija, periodično će pojavljivati novi slučajevi zaraze i žarišta. Stoga moramo biti svesni da rizik od zaraze postoji, i da ćemo se poštovanjem mera socijalnog distanciranja najbolje zaštititi.

Ukoliko Vas lepo vreme mami napolje i žudite za rashlađivanjem na bazenu, a imate briga i pitate se da li je to bezbedno, ne grešite mnogo. Međutim, odlazak na bazen nije opasniji od bilo koje druge aktivnosti na mestima gde ima puno ljudi. Dakle, jednostavan zaključak- ukoliko idete na bazen perite ruke što češće, držite distancu od drugih ljudi, dezinfikujte površine sa kojima dolazite u dodir.

Da li se možemo zaraziti u vodi?

Bazenska voda nije put zaraze, prenosi The New York Times. Hlor i brom, koji se i inače nalaze u bazenskoj vodi, smanjuju svaki rizik od zaraze putem vode, kažu naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji. Najveći rizik od zaraze na bazenima su, kao i na svim javnim  mestima, drugi ljudi. Prema tome, umesto da brinete o bezbednosti vode, svoju pažnju preusmerite na to da se distancirate od drugih. Izbegavajte da stojite na mestima gde ima gužve, kao što su kabine za presvlačenje i toaleti. Kada ste u vodi, postarajte se da ne plivate preblizu jedni drugima. Na taj način brinete i o sebi i o onima oko Vas.

Poštujte preporuke zapolenih na bazenu i budite odgovorni.

Radnim danima bazeni Sportskog centra “Čair” su otvoreni od 11 do 19, a vikendom od 10 do 19 časova. Cena ulaznice je 300 dinara, a za decu do 7 godina 100 dinara.

Dostava hrane u Nišu