Da li je moguće uzgajati kikiriki u Srbiji?

kikiriki srbija

Brojna poljoprivredna gazdinstva u Srbiji bave se uzgojem žitarica koje su karakteristične za naše podneblje, kao što su kukuruz, pšenica, ječam, ovas, raž. Plodno vojvođansko i šumadijsko tlo pogoduje uzgoju pomenutih biljnih vrsta, koje se gaje za domaće potrebe, kao i za izvoz. Međutim, brojne su biljne kulture koje mogu uspevati kod nas, a za koje je moguće postići mnogo bolju cenu otkupa. Jedna od njih je i kikiriki.

Sadnja kikirikija je tek u povoju u našem regionu, a poljoprivrednici koji su rešili da joj daju šansu, sa zadovoljstvom konstatuju da nisu pogrešili. Kikiriki ne zahteva posebne uslove, a donosi bogat rod. Nije ga neophodno sušiti, stoga objekti poput ambara i sušara nisu neophodni. Nakon berbe se jednostavno pakuje uz pomoć mašine za pakovanje u otvorene vreće.

Kikiriki kao gotov proizvod može se prodavati u ljusci, u zrnu (sirov ili pečen), a ako odlučite da odete korak dalje, možete proizvoditi puter od kikirikija za kojim je poludeo ceo svet.

No, hajde za početak da vidimo šta vam je sve potrebno za uzgoj ove popularne i omiljene biljne vrste.

Da li kikiriki pripada orašastim plodovima ili žitaricama?

Suprotno opštem uverenju, kikiriki nije žitarica, a nije ni orašasti plod, iako mnogi tako misle. Spada u mahunarke, baš kao pasulj, boranija ili grašak, a stablo biljke je najsličnije krompiru, jer plodovi rastu pod zemljom. Biljka je jednogodišnja, što znači da zahteva setvu svake godine. Raste iznad zemlje, cveta, a cvetovi zatim poniru u zemlju, gde se razvijaju mahune, u kojima se nalaze prepoznatljiva zrna kikirikija.

Iako ne pripada orašastim plodovima, kikiriki je izuzetno popularna zdrava grickalica, baš poput badema ili oraha. Ima izuzetnu nutritivnu vrednost i bogat je proteinima, te je stoga odličan odabir za ljude svih starosnih grupa, baš kao i za ljude na dijetetskom režimu ishrane. Ova čudna biljka ima lekovita svojstva – snižava holesterol i povišen šećer u krvi, poboljšava pamćenje i suzbija apetit. Ako još uvek niste, vreme je da uključite šaku pečenog ili sirovog kikirikija dnevno u vašu ishranu.

Šta sve ukusno može da se napravi od kikirikija?

Kada pomislimo na kikiriki, većini će prva ideja biti puter od kikirikija, planetarno popularni namaz koji je sve zastupljeniji i na trpezama širom Srbije. Puter od kikirikija se odlično slaže u kombinacijama sa nutelom ili džemom, a sjajan je sastojak i slanih sendviča. Koristi se takođe u spravljanju brojnih kolača, a sledbenici keto dijete ili hrono ishrane koriste ga za zdrave i ukusne poslastice bez šećera.

Pored putera od kikirikija, mleveni i drobljeni kikiriki su sastojci brojnih kolača, kuglica, slanih štanglica, salata, pa čak i kuvanih jela. Brojni su načini da upotrebite ovaj zdravi i ukusni plod, a ako vam manjka mašte ili vremena, šaka kikirikija dok gledate tv mnogo je zdravija alternativa popularnim industrijskim grickalicama.

Kakvu klimu zahteva kikiriki?

Kikiriki traži umerenu i blagu klimu – veliki mrazevi i visoke temperature, kao ni obilje padavina, mu ne pogoduju. Optimalna toplota koja mu odgovara je 21 stepen, kao i umereno zalivanje, ako nema atmosferskih padavina. Voli direktnu sunčevu svetlost, a može se gajiti i u staklenicima i plastenicima. Ako su klimatski uslovi ispunjeni, a u Srbiji zbog globalnog zagrevanja klima postaje sve toplija i pogoduje kikirikiju, biljka će biti bujna i doneće obilje plodova.

Na kakvom zemljištu uspeva kikiriki?

Zemljište koje mu odgovara je tipično za Bačku – plodno, rastresito, crno, bogato organskim materijama. Kisela zemljišta, poput onih u Banatu, neće mu pogodovati. Takođe mu ne odgovaraju zbijeni i suviše vlažni tereni. Da bi biljka dala svoj maksimum, zemljište treba da bude dobro propustljivo, sa normalnim sadržajem kreča. Pogoduju mu i osunčani tereni sa visokim sadržajem peska.

Setva i berba kikirikija

Najbolje biljne kulture kao predusev kikirikiju su povrće, repa ili kukuruz. 

Seje se u proleće, u aprilu ili maju, ali zemljište za setvu se priprema već u jesen, kada se ore na dubini od oko 30cm. Na proleće se zemljište dodatno usitnjava, a setvi se pristupa kada su temperature stabilne i nema više mrazeva. Temperatura zemljišta prilikom setve trebalo bi da bude minimalno 12 stepeni.

Kikiriki se seje na dubini od 8 do 10cm. Razmak između redova treba da bude 50-60cm. U svaku kućicu ubacuje se par sirovih zrna, sa razmakom između kućica 30cm. Za setvu je potrebno pripremiti 60 do 70kg semena.

Kikiriki zahteva kultivisanje, ogrtanje, navodnjavanje i dohranu. Kultivisanje zapravo znači okopavanje – nedelju dana nakon nicanja i dva puta u periodu rasta biljke, sa razmakom od 15 dana. Neophodno ga je dobro zagrnuti usitnjenom zemljom, kako bi cvetovi mogli da poniknu u zemlju i razviju plod – mahune kikirikija.

Đubrenje i navodnjavanje kikirikija

Za đubrenje (dohranjivanje) kikikirikija najbolje je koristiti neorganska kalijumova ili fosforna đubriva ili pak pepeo sagorelog drveta. Navodnjavanje je obavezno, naročito ukoliko nema kiše.

Kikiriki se može saditi i u većim saksijama ispunjenim peskovitim supstratom, zemljištem koje je nalik na onom koje pogoduje kaktusima. Kikiriki će proklijati i rasti i u kontrolisanim uslovima, naročito ako se zemljište zagreva i redovno navodnjava nakon nicanja biljke.

Berba nastupa pet meseci nakon setve – cela biljka se čupa iz zemlje, otresa od viška zemlje, a zatim se ostavlja na vazduhu, kako bi se mahune prosušile. Znaćete da je vreme za berbu kada biljka koja se nalazi iznad površine zemlje požuti. Kikiriki donosi oko 3000kg ploda po hektaru obradive površine.

Kako skladištiti i pakovati kikiriki?

Kada se berba završi, prosušene mahune pakuju mašine za pakovanje u vreće. Ako želite celokupni proizvodni proces da završite na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu, investicija u mašine za pakovanje će biti značajna, jer će sprečiti odliv novca na najam pakovanje i skladištenja.

Mašine za pakovanje kikirikija mogu biti ručne ili automatske, zavisno od obima proizvodnje. Ručne mašine osoba zaposlena na pakovanju prinosi džakovima, koje zatim mašina prošiva čvrstim industrijskim koncem. Automatske mašine samostalno vrše proces uvrećavanja, pogodne su za veće proizvodne pogone i ne iziskuju uključenost ljudskog faktora.

Upakovan gotov plod možete dugo skladištiti, jer će biti zaštićen od vlage, a od njega možete napraviti planetarno omiljeni puter od kikirikija, koji je i kod nas veoma tražen.