Da li je kiša glavni krivac za manjak energije i kreativnosti?

kiša

Kiša nas nije zaobišla ni ovog aprila, a s obzirom na to da svi željno isčekujemo proleće ovih dana smo često neraspoloženi.

Iako se čini da je kiša glavni razlog tome, zapravo nedostatak svetlosti utiče da se ne osećamo najbolje. Tama se oduvek povezivala sa tužnim emocijama, a poslednjih godina je dokazano i zašto.

Naš organizam je programiran da bude aktivan preko dana, a da noću odmara. Nedostatak sunčeve svetlosti u toku dana podstiče naš organizam da proizvodi melatonin, hormon koji indukuje san.

kiša

Organizam se ponaša kao da je sve vreme noć, ceo dan smo pospani i stalno zevamo, a i opada nivo naše kreativnosti. Ovo može da bude frustrirajuće ukoliko imamo puno obaveza kod kuće ili na poslu, a nemamo ni trunku energije da te poslove obavimo. 

Međutim, može da bude i odličan izgovor ukoliko šef primeti da ga ne slušamo u toku poslovnog razgovora. 

U isto vreme, mozak proizvodi manje “hormona sreće”, odnosno seratonina. Biohemijska neravnoteža može dovesti do osećanja anksioznosti i depresije, a lučenjem seratonina se postiže da do toga ne dođe.

Pored raspoloženja, seratonin utiče i na naš apetit. Tokom kišnih dana, pad nivoa seratonina može da nam podstakne potrebu za hranom. Pogotovu za hranom bogatom ugljenim hidratima, koja pruža pravu utehu u tmurnom periodu, jer na kratko poveća lučenje seratonina i popravlja raspoloženje.

Ne preporučuje se da se ovaj metod popravljanja raspoloženja često koristi, jer naša kilaža nema razumevanja za naše potrebe.

Promene u atmosferskom pritisku, pored psihičkog, mogu da utiču i na naše fizičko stanje. Telo se prilagođava promenama i naši nervi su napetiji, što osećamo kao kontinuiranu bol, najčešće u kostima i mišića i kao glavobolju. Ovo može smanjene pokretljivosti, a samim ti i manjka motivacije za obavljanje dnevnih aktivnosti.

Šta možemo da uradimo?

Druženje sa porodicom i prijateljima 

Iako je u kišnom periodu primamljivo da ostanemo sami, u toplini svog kreveta, treba smoći snage da se odupremo iskušenju i družimo se. Druženje sa pravim osobama će nas naterati da zaboravimo na kišu i neraspoloženje će u sekundi nestati. 

Fizička aktivnost

Pad energije može da nas demotiviše za bilo kakvu aktivnost. Međutim, najbolji lek za to je upravo akcija! Lagane vežbe razgibavanja, ili nekoliko sklekova mogu da preokrenu ceo dan. Šetnje takođe pomažu, ali ko bi šetao po kiši? Za ovaj problem, kao i za mnoge druge, lako mogu da se pobrinu kućni ljubimci. Energija i ljubav koju oni poseduju su recept za svaku boljku.

Čitanje

Vreme koje posvetimo sebi je dobro iskorišćeno vreme. Još ako to vreme provedemo uz dobru knjigu, čijim čitanjem utonemo u svet mašte, kiša neće imati ni promil šanse u borbi sa našim raspoloženjem.

Pored muzike kiša pada u drugi plan

Kišu i tamne oblake najbolje ćete rasterati muzikom. Pojačajte zvuk do kraja, ustanite iz fotelje i plešite.

Autor: Mihajlo Cakić