Čvrst stav struke: Policijski čas još ovog vikenda, virus kruži među nama

Spomen park Bubanj; Foto: JKP
Zabrana kretanja tokom prvomajskih praznka. Foto: JKP "Mediana" Niš

Na današnjoj konferenciji za medije Predrag Kon istakao je da struka ima čvrst stav po pitanju policijskog časa ovog vikenda.

Zabrana kretanja tokom prvomajskih praznika trebalo bi da traje od četvrtka, 30. aprila do ponedeljka, 04. maja. Policijski čas bi počeo u četvrtak u 18 časova, a završio se u ponedeljak u 5 sati ujutru.

Predrag Kon je na današnjoj konferenciji za medije najavio da će ta odluka biti preispitana i sutra na sednici Kriznog štaba, kada će biti doneta konačna odluka. Iako podaci pokazuju smirivanje epidemije, struka ima čvrst stav da bi zabrana kretanja trebalo da bude na snazi još ovog vikenda. Moramo imati na umu da zabrana kontakata i dalje postoji, dodao je Kon.

Bez obzira na ublažavanje mera, moramo biti svesni da virus i dalje cirkuliše među nama. Odluka o zabrani kretanja nije donesena iz hira, već iz potrebe za prevencijom, kaže Darija Kisić Tepavčević. “Apelujem na sve nas da se strpimo, i da ovaj praznik provedemo kod kuće. Tako ćemo zaštititi sebe i svoju porodicu”, dodaje dr Kisić Tepavčević.

Iako se mere ublažavaju, preporuka za sve je da boravimo na otvorenim prostirima, poštujemo mere distance i zaštitimo se od potencijalnog prenošenja virusa. Svako od nas bi trebalo da stvori sopstveni pravilnik ponašanja, kako bismo zaštitili sebe i druge, savetuje dr Kisić Tepavčević. Od juče su parkovi i šetališta otvoreni, pa je u Nišu tokom noći izvršena dezinfekcija parkova, a košenje i sređivanje je u toku.

Najnoviji podaci o Korona virusu

Do 29. aprila u 15 časova u Nišu ima ukupno 1189 potvrđenih slučajeva, što ga čini drugim gradom po broju zaraženih. Udeo u ukupnom procentu pozitivnosti u Srbiji našeg grada je 15,34%. U staroj i novoj zgradi Kliničkog centra Niš na lečenju ukupno 310 osoba. Od juče do danas u 15 časova u Srbiji ima 227 novih slučajeva, a testirano je 5579 osoba. Na respiratorima se trenutno nalazi 78 osoba, a broj onih koji su sa njega skinuti zbog poboljšanja zdravstvenog stanja je 39. Preminulo je pet osoba je od poslednjeg izveštaja, pa je ukupan broj umrlih 173, a procenat smrtnosti je 1,98%.

Autor N.M.