Crtice koje život znače. Izložba karikatura Marije Ilić u Galeriji NKC

Mariju Ilić – Maru, opisuju kao slobodnu umetnicu i tipičng predstavnika Niškog temperamenta, vedru i krajnje iskrenu osobu. Rođena je u umetničkoj porodici gde je slikarstvo, gluma i muzika njena svakodnevica. Kontinuirano stvara u raznim tehnikama i stilovima, ali najčešće se izražava kroz karikaturu i crtež satiričnog sadržaja.

Prema rečima Sabahudina Muranovića – Murana, slikara, ilustratoraa i strip crtača. Marijin kontinuitet, njena potreba ostvarenja onog što oseća i misli je našao svoj put u izložbenim prostorima, odeći ali i zidovima gradskih institucija; dečijih vrtića i Dečije klinike gde ti radovi svojom bojom i svojom kompozicijom emituju optimizam i nadu u sivilu svakodnevnice, i deci i osoblju.

Marija je, kako zapaža Muranović, okrenuta svom okruženju, porodici, prijateljima, komšiluku i gradu. Njena umetnost sazreva skupa sa njom, njeno je ogledalo i njena odeća. A o tome, kaže, svedoče i brojni pozivi na kolonije karikature i ponude da ilustruje knjige, časopise, ali i oslika zidove brojnih institucija.

Ovog puta upoznajemo jedan deo njenog opusa – karikaturu. Izložba “Crtice koje život znače”, biće otovrena u ponedeljak 10. jula u Galeriji NKC u 19 sati.