Crne mambe Šabanu Bajramoviću u čast: Veliki koncert u Nišu

Šaban Bajramović
Šaban Bajramović

Povodom 10 godina od smrti velikana Šabana Bajramovića Crne mambe koji je ovaj kralj romske muzike vodio 20 godina, organizovaće veliki koncert pod nazivom „Me sem Šaban“ u četvrtak, 7. juna od 21h u amfitetru na keju u Nišu.

„Specijalni gost na koncertu biće veliki glumac nekadašnje jugoslovenske scene Petar Božović. Dođite da se družimo i uživamo uz najautentičniju Šabanovu muziku“, najavljuje Nebojša Saitović.

Za dan godišnjice od kada ovaj svetski poznati umetnik nije sa nama – 8. juna, u Niškom kulturnom centru od 12 sati održaće se istoimena tribina o značaju ovog muzičara i Nišlije kao i izložba fotografija, ploča i kaseta.

Na tribini će govoriti, muzičar Nebojša Saitović (Neša Saita), Kariman Manča Alijević ispred organizacije FROS i drugi.

Podsetimo, 8. juna 2008. godine umro je kralj romske muzike Šaban Bajramović. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine, a muzikom je počeo da se bavi na Golom otoku gde je izdržavao kaznu zbog bekstva iz vojske. Prvu ploču je snimio 1964.

Izdao je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Kao glumac pojavio se u filmovima „Nedeljni ručak“ Milana Jelića i „Anđeo čuvar“ Gorana Paskaljevića, „Gypsy Magic“ Stoleta Popova i „Crna mačka, beli mačor“ Emira Kusturice.

Šabanova bista uskoro u Nišville jazz muzeju

Nišville jazz festival još 2006. godine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama.

Takođe, na inicijativu Nišvila, 2010. godine u amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću, čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.

Kakav je status Šaban imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti u londonskom „Guardianu“, čiji je autor Garth Cartwright.

Nišville jazz festival će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta „Prijatelji Šabanu“ na River stage-u i dodeljivanja Grand Prix Nišvila za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime Šabana Bajramovića (ove godine nagrada će biti uručena sastavu Gipsy Kings), odati još jednu počast velikom kantautoru.

U Nišville jazz muzeju, koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi – deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju, i rad je akademskog vajara Vlade Ašanina.