Čestitka gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski povodom Dana Vojske Srbije

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski čestitala je svim pripadnicima vojske 23. april – Dan Vojske Srbije.

„Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam veliki praznik naše vojske – 23. april. Praznik obeležavamo u spomen na početak Drugog srpskog ustanka, dana kada započinje stvaranje moderne srpske države i vojske. Vojska Srbije je kroz istorijska iskušenja uvek bila i ostala narodna vojska. Naša vojska je danas moderna, snažna i sposobna da zaštiti svoju zemlju i njeno stanovništvo. U našem narodu uživa nepodeljeno poverenje. Odbrana slobode, nezavisnost zemlje i njena stabilnost su najsvetije i najčasnije vrednosti čiji su garant pripadnici Vojske Srbije na koje smo ponosni i kojima čestitam Dan Vojske Srbije.“, navodi se.

Inače, Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske države i vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Global Digital Clinik