Čegarski bol: Pogledajte niški film o Selomiru – čuvaru Čegra (VIDEO)

Čegarski bol; kratki niški film o Selomiru Markoviću, čuvaru Čegra;
Čegarski bol; kratki niški film o Selomiru Markoviću, čuvaru Čegra; Foto: Kultura na DAR, Printscreen Youtube

Čegarski bol: Kratki film o čuvaru Čegra

Kratki film “Čegarski bol”  su režirale i snimile Nišlije: Miroslav Mitić i Ivan Mančić.

“Film Čegarski bol nas upoznaje sa čuvarom srpske tradicije, Selomirom Markovićem, u narodu poznatm kao čika Sele, koji više od 30 godina volonterski čuva, održava i dočekuje goste na spomen parku Čegar nadomak Niša”, navode autori u opisu filma.

Spomenik je podignut u slavu poginulim resavskim junacima i slavnom vojvodi Stevanu Sinđeliću u bitci na Čegru u Prvom srpskom ustanku.

“Čika Sele je zajedno sa svojom porodicom ceo svoj život posvetio Čegru. Njegova porodica tu boravi i leti i zimi, 365 dana u godini. Mnogi za njega sa pravom kažu da je on srpski deda Đorđe – čuvar srpskog groblja u Solunu, objašnjavaju  autori filma ”Čegarski bol”.

Čegarski bol; kratki niški film o Selomiru Markoviću, čuvaru Čegra; Foto: Kultura na DAR, Printscreen Youtube

Čika Sele svakog dana po dolasku zapali sveću poginulim junacima, počisti kompleks i izvrši pripreme za doček najavljenih i nenajavljenih gostiju kojima sa puno emocija prenosi detalje iz istorije, objašnjava tok čegarske bitke i često, sa suzama na licu, ponovo proživi čitavu bitku.

Čika Sele budi želju za čuvanjem tradicije i kulturne baštine

Selomir Marković  nije samo čuvar kompleksa, već je i jedan od meštana koji svedoči o ovom događaju koja su se u vidu predanja sačuvala i prenosila sa kolena na koleno, zbog čega su autori filma, ističu, i odlučili da snime film o njemu.

“Od 1988. godine Selomir Marković  čuva ovaj spomenik potpuno volonterski. Ni on ni članovi njegove porodice nisu zapošljeni pri gradu i retko ko bi nešto tako radio bez novčane nadoknade.  To je istinski dokaz da on voli ono što radi i daje nesebičan ljudski napor da svako ko poseti Čegar bude domaćinski dočekan, da čuje istorijske činjenice koje se pripovedaju sa puno emocija i da kod sebe probudi želju za čuvanjem tradicije i kulturne baštine”, ističu autori filma.