Časopis “Gradina” od naredne godine redovno izlazi

Promociju časopisa „Gradina“ 101-102-103, poslednjeg broja za 2022. godinu, biće održana u maloj sali NKC-a, u sredu 15. novembra 2023. godine, sa početkom u 12 sati. To je ujedno i najava redovnog izlaženja „Gradine“, obzirom da su u štampi dve sveske za ovu, 2023. godinu, a u pripremi i sledeće, tako da će od početka naredne godine „Gradina“ izlaziti u redovnom tromesečnom ritmu.

Poseban značaj ovog broja, pored ostalih priloga, su dve tematske celine.

Prvu je pripremio član redakcije Zvonko Karanović i sadrži poeziju najmlađe generacije niških pesnika pod nazivom „NIŠ CALLING“ i u tom bloku objavljena je poezija Jovane Bajagić, Nenada Kostića, Jovana Veljkovića, Strahinje Kostadinovića, Lidije Tasić, Ane Ilić i Dimitrija Nikolova.

Drugi blok sadrži tekstove sa okruglog stola posvećenog kapitalnom izdanju niške kulture, „Sabranim delima Branka Miljkovića“, objavljenim u periodu 2015-2019. godine u izdanju niškog NKC-a.

Okrugli sto je održan septembra 2021. godine u okviru jubilarne 30. Književne kolonije Sićevo i sadrži nova razmišljanja i stavove priređivača ovog izdanja kako o Branku Miljkoviću tako i o samim „Sabranim delima…“

Objavljeni su tekstovi Gorana Maksimovića, Milana Aleksića, Jelene Novaković, Jelene Mladenović, Snežane Milosavljević Milić, Jovana Mladenovića i Aleksandara Kostadinovića.