Brnabić: Usvajanje novih mera najkasnije sutra

brnabić najavila
Foto: Ilustracija. PrtSc YouTube

Premijerka Ana Brnabić najavila je da za danas ili najkasnije sutra usvajanje novih, kako je rekla, nešto restriktivnijih mera za suzbijanje epidemije korona virusa.

Usvajanje novih mera i njihovu usaglašenost sa Ustavom ona će razmotriti sa predsednikom Srbije na današnjem sastanku.

„Da li će te mere biti najrestriktivnije zavisi od današnjeg broja novozaraženih jer je utorak po pravilu veoma težak dan u tom pogledu. Po jutrošnjem preseku od osam časova, deluje da će biti težak dan ali nije takav skok kao u utorak prošle nedelje“, rekla je premijerka.

Navodeći da mere koje su već usvojene daju određene rezultate, ona je potvrdila da među članovima Kriznog štaba postoje različita mišljenja koje bi mere bile najdelotvornije.

„Pratimo i situaciju u Evropi i šire, pa se vodimo i time“, navela je predsednica Vlade Srbije.

Podsetimo, juče je zasedao Krizni štab za borbu protiv korona virusa, ali zvanično nije saopšteno koje će mere biti predložene.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić izjavio je sinoć da su na sednici Kriznog štaba izneti predlozi za uvođenje oštrijih mera. Dodao je da očekuje da će takva biti i nova odluka države.

“Imali smo na sednici Kriznog štaba različite predloge i preporuke. One će biti sažete u pisanoj formi i predate predsednici Vlade kao zvanična preporuka. Predlozi idu u pravcu još oštrijih mera“, rekao je Ružić.

On je epidemiološku situaciju ocenio kao alarmantnu. Dodao je da se „apsorbciona mogućnost“ bolnica smanjuje.Razlog za to nije manjak kapaciteta, već to što je, „kako je on razumeo“, oko 10 odsto zdravstvenih radnika zaraženo.

Izvor: Insajder