Blizu 15.000 građana, prema prvim nezvaničnim procenama, prošetalo je danas centrom grada

ekološki protest

Blizu 15.000 građana, prema prvim nezvaničnim procenama, prošetalo je danas centrom grada zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji kao i projekta kompanije Rio Tinto.

Učesnici protesta su se najpre okupili ispred Skupštine grada Niša, a potom ulicom Kralja Stevana Prvovenčanog stigli do Mosta mladosti i nakon toga produžili Pantelejskom ulicom do mosta preko Nišave, kod nekadašnjeg Niteksa.

Skup je protekao bez incidenata, iako policija nije regulisala saobraćaj kao što je to činila decenijama unazad kada su u Nišu organizovani najrazličitiji protesti.

Demonstranti su skandirali: „Rio Tinto marš iz Srbije“, „Izdao su, Srbiju, Vučiću pederu“ i „Živela Srbija“, pevalo se „U boj krenite junaci svi“, a čuli su se i povici ekipi Televizije Pink „Ua Pink“.

Nosili su se transparenti i leci na kojima je pisalo: „Niški ustanak“, „Ustani odmah, ne plaši se“, „Stop eksproprijaciji i nakaradnom Zakonu o referendumu“, „Iskopavajte litijum u vašoj zemlji“, „Sotirovska niški Rio Tinto“, „Ne damo našu zemlju“, „Domovina se brani rekom“…

Na kružnom toku ispred Delta planeta su došli i trubači, koji su svirali „Marš na Drinu“, „Srpska se truba s Kosova čuje“, „Kalašnjikov“.

Među okupljenima je bilo i zaposlenih u gradskoj upravi i republičkim institucijama, kao i ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci.

Protest je protekao mirno, u koloni su bile i porodice sa malom decom.

Protesti širom Srbije zbog Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu počeli su u više gradova Srbije oko 14 sati.