“Blizanačke duše” mlade umetnice na izložbi u Nišu

Umetnica Milica Kostić; Foto: Nikola Đorđević
Umetnica Milica Kostić; Foto: Nikola Đorđević

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da od 15. jula u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu posete izložbu mlade slikarke Milice Kostić.

Mlada niška umetnica predstaviće se publici svojim radovima iz ciklusa „Blizanačke duše” a kako organizatori navode izložba će biti otvorena do 22. jula.

Za mladu slikarku je, kako navodi, slikarstvo neizostavni deo njene prirode, nešto od čega nema bega.  

„Ideje o slikama me proganjaju dok god ih ne prenesem na platno. Tako nastaju imaginarni svetovi i počinju bitke na platnu do poslednjeg poteza”, tvrdi umetnica.

Plava nimfa, Milica Kostić
Plava nimfa, Milica Kostić

Ciklus „Blizanačke duše” inspirisan je grčkim mitom o Zevsu, godpodaru neba i zemlje, koji raspoluti androgene duše na jednake polovine (mušku i žensku), poništivši tako njihovu moć, objašnjava umetnica.

Njihovo ponovno ujedinjenje simbol je najvišeg oblika ljubavi, a za to je potrebno odbacivanje ega, sujete, društvenih normi i potpuno ogoljavanje čoveka. Koliko je nas na to danas spremno, pita se ona.

Milica Kostić (1990) je master filolog-anglista. Osnovne studije je završila u Nišu, a master studije u Novom Sadu. Zaposlena je u IT firmi. Od 1999. godine, radila je u ateljeima četiri eminentna akademska slikara.

Od 2003. do 2009. godine bila je član Likovne radionice pri Univerzitetu u Vranju, a danas je član Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin” u Nišu i samostalni je umetnik. Do sada je učestvovala na deset kolektivnih izložbi, a izložba u Caféu „Paris Art” biće joj prva samostalna izložba. Kako najavljuje, na jesen će se predstaviti i novosadskoj publici sa dve samostalne izložbe.

Svečano otvaranje zakazano je za 20 sati.

Global Digital Clinik