„Biramo Niš“: Krivične prijave zbog kršenja zakona u Opštinskoj izbornoj komisiji Palilula

Koalicija „Biramo Niš“ podnela je Višem javnom tužilaštu u Nišu krivičnu prijavu protiv predsednice opštinske izborne komisije Gradske opštine Palilula Gordane Ristić i protiv sekretarke te izborne komisije Slobodanke Đorđević Mladenović zbog osnova sumnje da su, kako navode, izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja i krivično delo povreda na pravo kandidovanja.

Advokatica i kandidatkinja za odbornicu koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović kazala je da su krivične prijvate podnete nakon uvida u izborni materijal izborne liste „Aleksandar Vučić – Palilula sutra“ , Ruske tranke „Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić“ i izborne listea „Snaga“, koalicione lista manjinskih stranaka Crnogorske i Grčke stranke.

„Predsednica i sekretarka opštinske izborne komisije u Paliluli su prospustile zakonsku obavezu da provere ispravnost podnetih kandidatura, potpisa i ostalih pratećih priloga uz listu kandidovanja i tako je došlo do toga da tri kandidata liste „Aleksandar Vučić – Palilula sutra“. Pod rednim brojem 16, 17 i 18 nemaju očitanu ličnu kartu kako je propisano zakonom, tako da se ne može se utvrditi gde su imali biračko pravo, da li ga imaju u opštini Palilula i da li uopšte mogu da budu kandidati na toj listi. Ta lista nije mogla da bude proglašena jer ne ispunjava zakonom propisane uslove. Ista situacija se ponavlja i kod liste „Snaga“, s tim što se kod njih radi o rednim brojevima pet i šest“, rekla je Milutinović na konferenciji za medije ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva.

Milutinović je istakla da su predsednica i sekretarka Opštinske izborne komisije opstruirale proces kandidovanja listi „Biramo Niš – Biramo Palilulu – Aleksandar Živadinović“, što je krivičnim zakonom propisano kao krivično delo. Prema njenim rečima, predsednica i sekretarka Opštinske izborne komisije propustile su da po hitnom postupku provere ispravnost uslova za proglašenje izborne liste „Biramo Niš“ i time su omogućile privilegovan položaj Ruskoj stranci, odnosno drugo mesto na biračkim listićima.

„Niz nepravilnosti uočili smo u izbornom materijalu Ruske stranke, tako da smo morali da krivičnu prijavu podnesemo njihovom nosiocu liste Tihomiru Periću. On je neovlašćeno prikupio lične podatke za više desetina lica koja su navodno dala saglasnost njihovoj listi, a potpisalo ih je evidentno isto lice“, izjavila je Milutinović i dodala da koalicija „Biramo Niš“ smatra svojom obavezom zaštitu prava i glasa, pravo na kandidovanje i jednak tretman za sve građane.

Global Digital Clinik