Bezbednost dece na internetu: Radionica za roditelje

bezbednosz dece na internetu
Foto: Ilustracija, Pixbay

U moru aplikacija, igrica i društvenih mreža, bezbednost dece na internetu veoma je ugrožena. Ključnu ulogu u njihovoj zaštiti i edukovanju imaju roditelji.

Kada dete pregleda internet bez nadzora odrasle osobe, može biti izloženo programima sa štetnim sadržajem, koji podstiče neprimereno ponašanje, promoviše nasilni ili seksualno eksplicitni sadržaj. Na taj način ugrožena je bezbednost dece na internetu.

Radionica za roditelje “Konektuj se na mreži, ne diskonektuj se iz realnosti”

“Cilj radionice je da se kroz konkretne savete, razgovor i primere iz prakse pomogne roditeljima da razviju korisne veštine. Roditelji će se upoznati sa prednostima i rizicima interneta, kako bi svoju decu zaštitili od potencijalnih opasnosti u digitalnom okruženju”, kažu organizatori.

Roditelji će ovom prilikom moći da saznaju više o važnim temama:

  • koji su rizici sa kojima se deca sreću na mreži i mogućnosti smanjenja rizika
  •  glavna uloga roditelja u razvoju pravilnog odnosa dece prema virtuelnoj stvarnosti,
  • percepciji mreže i pozicioniranju deteta u sferi privatno/javno, kao i razvoju odgovornog ponašanja
  • vaspitni stilovi – kako zaštititi dete, a ne rušiti mu privatnost i biti u korak sa trendovima
  • suočavanje sa sajber nasiljem, podrška detetu

Sa roditeljima će raditi Branislava Krasić i Ana Mitrović, kognitivno-bihejvioralni psihoterapeuti.

Događaj je namenjen roditeljima dece školskog uzrasta. Radionica se održava 10. septembra od 17 sati, u novom prostoru u Nišu – bašta CITY SMART CLUB-a, ulica Milentijeva 12a.

Prisustvo je besplatno za zainteresovane roditelje. Broj mesta je ograničen, pa je zbog toga potrebno potvrditi dolazak popunjavanjem prijavnog formulara, najkasnije do 10. septembra u 10 sati ili do popune kapaciteta.

Ova radionica je prvi javni događaj na otvorenom EU info kutka u Nišu, nakon šest meseci. Kako bi se osigurala maksimalna bezbednost svih učesnika biće primenenjene sve neophodne mere zaštite od virusa. To podrazumeva dezinfekciju prostora i radnih površina, nošenje zaštitnih maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava, kao i održavanje propisane fizičke distance između učesnika.

 

Global Digital Clinik