Bekstvo: Šta se dešavalo u logoru Crveni krst pre bekstva logoraša?

Bekstvo
Foto: Facebook stranica "Bekstvo"

“Bekstvo” je eksperimentalno-dokumentarni film o bekstvu logoraša iz logora na Crvenom krstu 1942. godine.

Bekstvo pokušava da na jedan vanvremenski način dočara stanje daleke 1942. godine i situaciju u niškom logoru na Crvenom krstu, neposredno pre bekstva. “Pokušali smo da ispričamo jednu malo drugačiju priču. Priču iz perspektive onih koju su imali tu nesreću da budu zatočeni u logoru”, navode autori.

Radnja filma posvćena je bekstvu iz logora, koje se dogodilo 12. februara 1942.

147 golorukih logoraša napalo je stražare i pokušalo da pobegne. U tome je uspelo njih 105, a 42 ostavilo je svoje živote na logorskim žicama. To je bilo prvo organizovano bekstvo iz logora u porobljenoj Evropi.

Film Bekstvo je dokumentarnog tipa i nastao je 2017. u produkciji Media i Reform Centra. Režiju potpisuje Miodrag Miša Ignjatijević, a tekst Stefan Marković. Producent je Nikola Stojanović, kostime je radio Dejan Gocić.

O filmu i svom iskustvu sa nama je govorio glumac, Petar Ščepihin. “Ja igram ulogu logoraša, bilo je veoma interesantno i zanimljivo. Cela ekipa je bila apsolutno posvećena i svi su bili na visini zadatka. Snimali smo baš na Crvenom Krstu, pa je ceo taj doživljaj autentičnosti stvarno doprineo atmosferi filma. To je i pomoglo nama glumcima da koliko je moguće osetimo tu atmosferu jeze, straha i mučnine koje je to mesto nosilo za vreme Drugog Svetskog rata”, priča Petar.

Uloge tumače:

  • Katarina Pešić
  • Barbara Savić
  • Dušan Ščepihin
  • Velibor Petković
  • Davorin Dinić
  • Petar Ščepihin