Bazar zdravlja u Tvrđavi: Besplatni pregledi za Nišlije

Besplatana i brza provera zdravlja van ordinacija
Besplatana i brza provera zdravlja van ordinacija

U niškoj „Tvrđavi“ ispred „Paviljona Tvrđava“, Dom zdravlja Niš u saradnji sa GO Crveni Krst, organizuje treći ovogodišnji Bazar zdravlja.

Na Bazaru zdravlja, koji će biti u subotu, 7. jula od 10 do 12 časova, učestvovaće sve službe Doma zdravlja Niš.

Ovom prilikom građani će moći da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta.

Na Bazaru zdravlja radiće se: merenje krvnog pritiska, merenje šećera u krvi, određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, podela saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Ove godine organizovaće se još nekoliko „Bazara zdravlja“ na različitim lokacijama u gradu u julu, avgustu i septembru.

Osnovni cilj promocije zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.

Vodeće uzroke obolevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa.

Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija.

“Osnovni zadatak Doma zdravlja Niš kao ustanove primarne zdravstvene zaštite je unapređenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života eliminisanjem uzroka koji dovode do pojave bolesti i približavanje sistema zdravstvene zaštite korisnicima”, kažu u ovoj zdravstvenoj ustaonvi.

Dostava hrane u Nišu