Batut: Prošle godine u Srbiji registrovano 476 obolelih od tuberkuloze

Foto: Pixabay, Ilustracija

Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” saopštio je, uoči Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze da je u 2023. godini u Srbiji registrovano 476 obolelih od te bolesti, odnosno dva odsto više nego godinu ranije.

U Srbiji epidemiološka situacija je stabilna unazad 15 godina zahvaljujući primeni programske zdravstvene zaštite koja je zasnovana na savremenim međunarodnim strategijama prevencije i kontrole ove bolesti.

I pored značajnih poteškoća tokom epidemije kovida 19, održan je nivo dijagnostike i lečenja tuberkuloze. Najviše uzrasno-specifične notifikacione stope tuberkuloze u 2023. godini u Srbiji registrovane su kao i ranijih godina u uzrasnim grupama 60 i više godina i u grupi 50–59 godina.

 

Tokom 2023. godine registrovano je nešto manje slučajeva tuberkuloze među decom i adolescentima u odnosu na 2022. godinu, ali i dalje značajno više u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

Više od dve trećine obolele dece i adolescenata su osobe iz kontakta sa odraslim obolelim. Od ukupnog broja dece i adolescenata dijagnostikovanih i lečenih od tuberkuloze u 2023. godini, 13 odsto nema podataka o sprovedenoj BCG vakcinaciji.

Distribucija obolelih od tuberkuloze prema polu pokazuje da je broj obolelih muškaraca za 93 odsto viši nego broj obolelih žena, dodaje se u saopštenju Batuta.

Global Digital Clinik