Bata Kandi nagrada Nišvila za promociju Balkanskog džeza

Poznatom muzičaru i kompozitoru, Vladeti Kandiću – Bata Kandi, biće uručena specijalna nagrada Nišvila za doprinos promociji balkanskog džeza. Nagrada će biti uručena na otvaranju Nišville jazz festivala.

Vladeta Kandić – Bata Kanda rođen je 19. jula 1938. godine u Beogradu gde je završio nižu muzičku školu. Maturirao je u Drugoj muškoj gimnaziji 1957. Sa nepunih 20 godina, postao je član AKUD Branko Krsmanović Beogradskog Univerziteta kao brucoš gradjevinskog fakulteta u Beogradu. Nastupao je na preko 2000 koncerata uključujući i koncerte na olimpijskim igrama, olimpijade, Ganefo festival – Jakarta (1963), Mexico (1968).
Bio je solista, rukovodilac i korepetitor Narodnog orkestra i hora ovog društva. Pored srpskog i balkanskog folklora, ljubav prema džez muzici inspirisala ga je ka stvaralaštvu etno džeza balkana i svetske muzike.

Od 1969 godine pa sve do danas, Vladeta Kandić je sarađivao sa poznatim našim džez muzičarima: Miša Blam, Slaviša Pavlović- Stenli, Jovan Maljoković, Goce Dimitrovski, Zvonimir Skerl, Vlatko Stefanovski, Milčo Levijev i mnogim drugim

Vladeta je komponovao i aranžirao veliki broj instrumentalnih numera. Najpoznatije su: Kandoro, Najciganskije vašarsko kolo, Sofkina ljubavna igra, Kandin sa, Tanino oro, Niškovac i mnoge druge. U saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a komponovao je 200 pesama srpske poezije koje je pretočio u muziku.

Nastupao je na džez festivalima širom evrope. Festival Hanover, Balvej, Grac, Berlin, Solun, Patros, Opatija, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skoplje…

Član je udruženja američkih džez harmonikaša u Los Andjelesu od 1989. godine, gde su mu priznanje uručili džez velikani harmonike Frank Marocco, i Art Van Dame.

Vladeta Kandić je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.