Autor i kompozitor pesme ,,Niška Banja, topla voda” dobio skulpturu u Niškoj Banji

Foto:GO Niška Banja/ Facebook
Foto:GO Niška Banja/ Facebook

Autor i kompozitor pesme ,,Niška Banja, topla voda” dobio je skulpturu u Niškoj Banji.

Pesma „Niška Banja“ je otpevana na skoro svim kontinentima. Jedna je od najobrađivanijih naših narodnih pesama, a peva je hor američkog Univerziteta „Arkanzas“ kao i čuveni hor „Bečkih dečaka“ , takođe je i tema nekih holivudskih filmova.

U rok aranžmanu odnedavno je svira japanska grupa „Piramidos“. Pesmu takođe peva i Biljana Krstić koja kaže da je jako specifična zbog ritma 9/8. Takođe je i naš najpoznatiji violinista Nemanja Radulović često svira na svojim koncertima.

Čovek koji je proslavio Nišku Banju u svetu je autor i kompozitor pesme naš Nišlija „Dušan Cvetković-čika Duca“. Čika Duca je bio operski pevač, reditelj, dramski pisac, glumac i upravnik pozorišta.

U znak zahvalnosti „LAG Katena mundi“ je u saradnji sa gradom Nišom, gradskom opštinom Niška Banja kao i Lokalnom fondacijom Niš, realizovao projekat „Niška Banja topla voda“ i otkrio skulpturu našem legendarnom čika Duci.

Skulpturu su otkrili gradonačelnica grada Niša, Dragana Sotirovski kao i predsednik gradske opštine Niška Banja Dušan Živković.