“ArhiVirenje kroz Tvrdjavu”…Istorijski arhiv ponovo organizuje radionice za decu

Istorijski arhiv, Facebook

“ArhiVirenje kroz Tvrdjavu” naziv je još jedne zanimljive radionice koju organizuje Istorijski arhiv u Nišu, i to za decu uzrasta od 8 do 14 godina, od 18. jula do 24. avgusta svakog utorka i četvrtka od 11 do 12.15 sati. Kroz radionice, mališani će imati priliku da se na interaktivan i kreativan način upoznaju sa arhivskom građom koja se čuva u arhivu ali i sa istorijom Tvrđave.

Prva radionica je nazvana „ArhiVirenje“ i ona će se održati 18. jula, i na njoj će učesnici moći da prošetaju zgradom Arhiva i da upoznaju njegove kutke prateći smernice u vidu zagonetki. Koristeći QR-kod obići će virtuelnu izložbu „Prozori Istorijskog arhiva govore“.

Druga radionica, „Mikro-istorija“ zakazana je 20. jula. Učesnicima radionice biće predstavljena dokumenata na mikrofilmu, a učesnici će se i sami oprobati u mikrofilmovanju.

Treća radionica „Čujte i počujte“ je 25. jula i na njoj će učesnici da se upoznaju  sa plakatima i pozivnicama. Oni će i sami moći da kreiraju sopstvene primerke plakata i pozivnica.

Radionice vode istoričarka i arhivistkinja Nina Stojanović i istoričarka Anastasija Pejčić. Istorijski arhiv radionice organizuje uz podršku Ministarstva kulture, a ovim radionicama se  arhiv uključuje i u obeležavanje jubileja tri veka niška Tvđave.