Arheološko nalazište „Medijana“ se otvara za posetioce

Mozaici arheološko nalazište Medijana, Niš
Mozaici arheološko nalazište Medijana, Niš

Gradonačelnica Niša najavila je da će otvaranje arheološkog nalazišta „Medijana“ biti održano u utorak 27. decembra u 11 sati. Otvaranju će prisustvovati i ministarka kulture Maja Gojković.

„U utorak u 11 sati očekujemo ministarku kulture Maju Gojković, koja će zvanično otvoriti „Medijanu“ posle 10 godina, i to će biti otvaranje za posetioce, za Nišlije i goste Niša. Na proleće očekujemo obilazak „Medijane“ od strane premijerke. Kada bude toplije vreme, priredićemo jednu veliku svečanost koju zaslužuje grad Niš i arheološko nalazište“, rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

„Medijana“ je od 2013. godine zatvorena za turiste, jer se u njoj konstantno vrše iskopavanja, konzervacije i pokrivanja.

Posetioci su u u kratkom periodu 2018. godine mogli da uđu u „Medijanu“ i pogledaju prelepe mozaike. Za potpunu rekonstrukciju i iskopavanja na „Medijani“ bilo je mnogo propalih tendera i probijanja rokova za završetak radova, a dugo očekivanom otvaranju je došao kraj.

Antičko naselje Medijana se nalazi na udaljenosti od 5 kilometara od grada Niša i predstavlja jedinstven kompleks nastao u vreme Konstantina Velikog. Medijana je bila carska vila izgrađena i za uživanje i za obavljanje državnih poslova.

 

Global Digital Clinik