“Apoteke Niš” dobile novog-starog direktora ranije smenjenog zbog nepotizma

Nekadašnji direktor Apoteke Niš Radojko Matić, koji je smenjen 2013. godine, nakon što je Agencija za borbu korupcije protiv njega pokrenula postupak, jer je u toj ustanovi zaposlio svoju ćerku, nakon 5 meseci u v. d. stanju i sprovedenog konkursa, i zvanično vraća u direktorsku fotelju.

Dok članica Odbora za imenovanja iz Pokreta „Dosta je bilo“ Radmila Popović tvrdi da je ovakva odluka skandalozna, predsednik ovog Odbora Ivan Jovanović (SNS) kaže da biranje direktora nije u njihovoj nadležnosti.

Upravni odbor javne zdravstvene ustanove “Apoteke Niš” od 2 kandidata, odabrao je Matića, koji je nakon neuspelog konkursa za direktore, na predlog Srpske napredne stranke, imenovan za v. d. direktora ove ustanove juna 2017. godine, iako je upravo odatle smenjen 2013, nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je prekršio Zakon, time što je u toj ustanovi zaposlio svoju ćerku Branislavu Matić.

Članica Odbora za imenovanja ispred Pokreta “Dosta je bilo” Radmila Popović, kaže da je na sednici Odbora za imenovanja bila jedina koja se usprotivila ovakvom odabiru, ali da nije naišla na podršku kolega iz vladajuće većine.

– Pokret “Dosta je bilo” kritikovao je rešenje da Matić bude i v. d. direktora, a sada je samo realizovana početna zamisao da konkurs koji nije realizovan iz nepoznatih razloga, iako je bilo 4 ili 5 kandidata, dobije Matića za direktora – rekla je Popovićeva.

Međutim, predsednik Odobra za imenovanja Ivan Jovanović, uprkos tome što je Matić zloupotrebio službeni položaj kada je ranije obavljao ovu funkciju, ne vidi nikakvu odgovornost za njegov izbor, jer je, kako kaže, uloga Odbora za imenovanja samo da odabire upravnih odbora prosleđuje do gradske Skupštine.

– Upravni odbor je taj koji je doneo odluku da Matić bude direktor. Oni su sproveli konkurs. Naše je bilo da tu odluku prosledimo dalje Skupštini – rekao je Jovanović.

Podsetimo, nakon isteka mandata direktoru Apoteke Niš Dimitriju Jankoviću i nakon neuspelog konkursa, na predlog SNS-a, na mesto v. d. direktora ove ustanove postavljen je Radojko Matić.

Tada je Pokret „Dosta je bilo“ izrazio zabrinust zbog ovakvog izbora, jer smatraju da će se nepotizam u ovoj zdravstvenoj ustanovi nastaviti.