Aplikacija za praćenje osoba zaraženih korona virusom stiže u Srbiju

aplikacija za praćenje
Foto: Ilustracija. Izvor: Pixbay

Aplikacija za praćenje osoba zaraženih korona virusom zasnovana je na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, kaže poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih korona virusom. „Aplikacija, koja bi prema najavama nadležnih uskoro trebalo da zaživi, a čiji je radni naziv ‘Covtakt’, neće koristiti nikakve podatke o ličnosti. Biće korišćen korisnički ID koji bi maksimalno trebalo da zaštiti privatnost svakog pojedinca“, rekao je Marinović.

Dodaje da su predstavnici njegove kancelarije razgovarali sa ljudima iz Vladine kancelarije za IT o tome šta bi trebalo da se uradi, a da rad aplikacije bude u skladu sa zakonom, da ne narušava privatnost i podatke građana, a da ostvari svrhu.

Prema njegovim rečima, ideja je da se koristi samo korisnički ID jedinstven za svakog pojedinca, kao i da se pravi razlika između zaraženog i ostalih.

Kada bi osoba dobila informaciju da je pozitivna ponudili bi joj da instalira aplikaciju, rekao je Marinović.Pored principa dobrovoljnosti, uvođenje i rad aplikacije trebalo bi da bude zasnovano na principu solidarnosti, kako bi svi građani, prijatelji, rođaci, koji takođe imaju aplikaciju, bili obavešteni o kontaktu sa zaraženom osobom u poslednjih 14 dana i da su najmanje 15 minuta bili u blizini pozitivne osobe.

Aplikacija će biti zasnovana, kako navodi, na blutut tehnologiji, što znači da neće prikupljati podatke o GPS lokaciji, već je ideja da se na osnovu blizine dva mobilna telefona sa apikacijama utvrdi da li je kontakt bio blizu, koliko je trajao kako bi se znao stepen rizika.

Marinović je rekao da treba razgraničiti i ko će rukovoditi podacima. „Za sada je to Institut za javno zdravlje, a treba odrediti i gde će se čuvati podaci, kakva je mogućnost brisanja aplikacije…“

„Verujem da će aplikacija biti vrlo brzo, jer su i zemlje u regionu počele – Severna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, kao i druge zemlje. U nekima je malo više invazivno praćenje lokacije kretanja“, dodaje on.

Uspešnost zavisi od masovnosti, potrebno je da aplikaciju preuzme 50 do 60 odsto ljudi, rekao je Marinović i dodao da je Hrvatska krenula dosta ambiciozno, ali je posle nekoliko dana oko 35.000 ljudi skinulo aplikaciju, a imaju četiri miliona korisnika andorid telefona.

Izvor: Luftika