Antitela na korona virus prisutna četiri meseca nakon oporavka

antitela
Foto: Ilustracija, Pixbay

Kod više od 90% pacijenata, koji su preboleli kovid19 nivo antitela na novi koronavirus povećao se i ostao stabilan četiri meseca, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne studije su pokazale da je nivo antitela znatno pao za samo nekoliko meseci nakon oporavka od oboljevanja. Zbog togaa se postavljalo pitanje trajanja stečenog imuniteta.

Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka u vezi sa ponovnim obolevanjem i trajnošu vakcinacije, rekao je glavni direktor deCode Geneticsa Kari Stefanson koji je vodio istraživanje.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su merili nivo antitela više od 30.000 Islanđana.

Na temelju dobijenih rezultata, procenili su da je zaraženo bilo oko jedan odsto stanovništva. Iz te grupe, 56% imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14% bolest nije službeno dijagnostifikovana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30% analiza antitela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91% od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca nakon dijagnoze, a zatim dostigao najvišu tačku na kojoj se zadržao, izvestili su istraživači.

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, bilo je usredsređeno na homogeno stanovništvo jedne zemlje. S obzirom na to rezultati možda ne bi bili isti u drugim delovima sveta s drugačijim stanovništvom.

Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom, ali ipak pokazuje da testiranje na antitela može biti alternativa samom testiranju na infekciju. Stoga može imati bolje rezultate u posmatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti sigurnog otvaranja privrede i škola.

Izvor: Insajder