Aleksandar Sedlar gost predavač na radionici u Nišu

aleksandar sedlar

Drugi ovogodišnji BMR MasterClass u organizaciji udruženja Shtek House održaće jedan od najsvestranijih i najautentičnijih muzičara svoje generacije Aleksandar Sedlar, 04. juna od 18 sati u kafiću Pandora. Svi učesnici radionice moći će od ovog poznatog srpskog multiinstrumentaliste, kompozitora, producenta i dirigenta da čuju brojne savete i trikove na temu -Kreativni proces i izvođaštvo u muzici.  Ulaz na radionicu je besplatan.

Aleksandar Sedlar je kompoziciju diplomirao kao student generacije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vlastimira Trajkovića. Master studije je završio na USC Thornton u Los Anđelesu pod mentorstvom prof. Donalda Kroketa, a trenutno je na doktorskim studijama na FMU u Beogradu pod mentorstvom prof. Zorana Erića. Na istom fakultetu je diplomirao i dirigovanje u klasi prof. Bojana Suđića.

Nјegov kompozitorski opus obuhvata širok žanrovski dijapazon: od solističke i kamerne, preko orkestarske do vokalno-instrumentalne muzike. Autor je i muzike za pozorište, film, radio i televiziju.

Nјegova kamerna i simfonijska dela izvođena su širom sveta, uvek uz izuzetne reakcije i publike i kritike. Kao kompozitor, dirigent i aranžer sarađivao je sa mnogim renomiranim domaćim i svetskim muzičarima . Angažovan je i kao gostujući dirigent u Pozorištu na Terazijama, gde takođe potpisuje i orkestraciju mjuzikla poput Mr. Dolar (2017), Sa druge strane jastuka (2020) i Flashdance (2021).

Aleksandar Sedlar je vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Pored klasične muzike, Sedlar je kao studijski muzičar sarađivao sa najvećim imenima regionalne pop scene, na preko pedeset ploča različitih žanrova svirajući gitaru, bas gitaru, klavir i bubanj.

Idejni je tvorac i frontmen grupe Sale i Sedlari sa kojom je 2021. godine objavio prvi studijski album za PGP RTS. Album je žanrovski raznolik i obuhvata rok, fank, džez i bluz.

Global Digital Clinik