9. Međunarodni festival stripa “Nifest 2022”

Međunarodni festival Nifest održaće se u ovog četvrtka sa početkom od 12 časova u Niškom kulturnom centru i trajaće do subote u 18 časova.

Nifest postoji još od 2014. godine, koju je organizovalo Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić”, kako bi mladima približilo kulturu “devete umetnosti”. Udruženje je sveobuhvatno prikazivalo segmente stripske umetnosi- od radionica do berze stripskih izdanja.

nifest
Nifest 2022

Programi na Nifestu podrazumevaju učešće istaknutih stripskih kritičara, teoretičara i istoričara koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima. Često prezentuju nedovoljno poznate detalje iz istorije i teorije domaćeg i stranog stripa, kritički promišljaju fenomen „devete umetnosti” i sagledavaju ga iz različitih perspektiva. Polemišu i o tokovima razvoja popularne kulture i odnosima stripa i drugih vrsta umetnosti. Tokom Nifesta se, takođe, svakodnevno prezentuju i najnovija stripska izdanja i ostvaruje značajna interakcija sa brojnim festivalskim posetiocima. Ove godine je u fokusu Nifesta jedan od najvećih klasičnih majstora srpskog i evropskog stripa Đorđe Lobačev. Povodom dvadeset godina od smrti ovog stripskog velikana osvrnuće se još jedanput na njegovo umetničko stvaralaštvo i značaj za istoriju stripa na Starom kontinentu. Sve će se to upotpuniti novim, potpunijim pogledom na monumentalni „Makondov” izdavački projekat Sabranih dela Đorđa Lobačeva.

Posebnu draž ovogodišnjem Nifestu daće i stripske radionice s mladima, od kojih će jedna biti organizovana u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac” kao susret italijanskog majstora Marčela Manđantinija s literarno i likovno darovitim učenicima te škole, dok će drugu, ovaj put u Niškom kulturnom centru, voditi stripski autor Vladimir Vesović, dugogodišnji vrhunski pedagog i osnivač i upravnik sada već legendarne beogradske Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev”.

9. izdanje niškog međunarodnog stripskog festivala obeležiće nekolike kvalitetne izložbene postavke . Izložba o neraskidivim istorijsko-kulturološkim vezama francusko-belgijskog i srpskog stripa pod nazivom Svet u oblacima, autorska postavka stripskog autora i ilustratora Sabahudina Muranovića Murana – Tragom starih majstora: moć preobražaja i intrigantan. Izložbeni projekat Zagor iz mog sokaka autora Svetozara Anđela.

Među gostima 9. Nifesta su ugledni stripski autori i poslenici kao što su Marčelo Manđantini, Branislav Kerac, Vladimir Vesović, Sabahudin Muranović Muran, Zoran Stefanović, Darko Grkinić, Svetozar Anđel, Dušan Mladenović, Dragan Tomović, Goran Milutinović, Igor Krstić i drugi.

Festivalski centar će biti smešten u Niškom kulturnom centru na Paliluli, gde će biti upriličene dve od tri izložbe (za treću, Muranovu, rezervisana je Galerija NKC-a preko puta Gradske bolnice), stripska berza i najveći broj drugih festivalskih aktivnosti. U Klubu „Labirint” u samom centru grada odigrati završnica druge festivalske večeri, posvećena darkvudskom Duhu sa Sekirom i začinjena Nifestovom humanitarnom rok žurkom.

Ovu stripsku manifestaciju zajednički organizuju Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić” i Niški kulturni centar uz podršku Udruženja stripskih umetnika Srbije.

NIFESTOVA HUMANITARNA ROK ŽURKA  petak 27.05. od 21h u LaBEERintu