52 godine rada Galerije savremene likovne umetnosti Niš

Galerije savremene likovne umetnosti
Foto: GSLU

9. jun beleži se kao dan osnivanja Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Na današnji dan pre 52 godine Nišlije iz sveta kulture osnovali su umetnički prostor koji je predviđen za izlaganje radova, ali i edukaciju. Galerija SLU je tokom godina razvila uspešne projekte, kao što su likovne kolonije, otkupi umetnina i organizovanje seminara.

Nakon sticanja materijalnih i organizacionih uslova, uz podršku značajnih umetnika i kulturnih radnika iz čitave Jugoslavije na zajedničkoj sednici Opštinskog veća i Veća društvenih delatnosti 1970. godine doneto je Rešenje o osnivanju Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Foto: GSLU

GSLU je organizator jedne od nacenjenijih likovnih kolonija u Srbiji, a to je Sićevačka likovna kolonija koja već godinama pomaže mladim umetnicima da razviju svoje talente.

Pored mladih i lokalnih umetnika, GSLU takođe ima dobru saradnju sa umetnicima iz inostranstva, pa srpski umetnici van granica imaju priliku da svoje radove predstave lokalnim ljubiteljima umetnosti.

GSLU je osnivanjem bila jedina specijalizovana ustanova ovog tipa na jugu, a treća u celoj zemlji i već pola veka pomaže razvoju kulture u ovom delu Srbije.