50 godina Galerije savremene likovne umetnosti

Jubilej Galerije savremene likovne umetnosti

Galerija savremene likovne umetnosti Niš ove godine obeležava 50 godina postojanja i rada. Jubilej će iskoristiti za prezentaciju sopstvene kolekcije umetničkih dela.

Kolekcija Galerije broji preko 1500 inventarnih jedinica, koje su podeljene u 5 zbirki. Povodom 50 godina postojanja, za ljubitelje savremene likovne umetnosti, Galerija je pripremila tri izložbe. Izložbe predstavljaju izbor iz Zbirke savremenog slikarstva i Zbirke savremene skulpture. Jedna postavka nalazi se u Oficirskom domu, i odnosi se na period od 1970. do 2000. godine. U Paviljonu u Tvrđavi biće izložena dela od 2000. do 2020, dok će u Salonu 77 biti predstavljen izbor iz Zbirke novih medija.

Izložbe će biti otvorene od utorka, 9. juna do 5. jula 2020. godine.

Od samog osnivanja Galerije savremene likovne umetnosti Niš 1970. godine a u okviru muzeološke delatnosti ustanove stvaran je fond umetničkih dela na osnovu strogih kriterijuma i uz ažurno praćenje aktuelnih kretanja u savremenoj umetnosti.

Danas je po svom obimu i sadržaju to izuzeto vredna kolekcija naše novije umetnosti. Fond je formiran različitim vrstama nabavke: otkupima sa samostalnih i kolektivnih izložbi održanih u Nišu, poklonima autora, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici.