5 saveta za zaštitu kože od sunca i UV zračenja

Zaštita kože od sunca i UV zračenja
Zaštita kože od sunca i UV zračenja

Ozonski omotač značajno je oštećen u poslednjih 30 godina čime je povećana količina sunčevog zračenja koja dolazi do zemljine površine.

Posledica takvog UV zračenja je povećan broj obolelih od katarakte, kao i melanoma i nemelanomskih tumora kože. Osim toga, zaštita kože od sunca i UV zračenja je bitna i jer UV zraci dovode do ubrzavanja procesa starenja kože i preranog stvaranja bora i linija na koži.

Obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Bez obzira na to da li se izlažete suncu sa ciljem da potamnite ili ne, morate zaštiti svoju kožu u svakom momentu. Ovo pravilo važi čak i ako ste u hladu, budući da je UV zračenje štetno, čak i kada niste direktno izloženi suncu. Posebnu pažnju obratite na lice, jer je ono najizloženije štetnom zračenju.

Savetujemo vam da na lice nanosite kremu za jačim zaštitnim faktorom. Pored kreme sa zaštitnim faktorom, bitno je zaštititi se i odećom. Ukoliko se izlažete suncu u periodu kada je ono najjače, nosite šešir i tanku, laganu odeću koja prekriva ramena.

Osim toga, često gubimo iz vida da je svim sredstvima potrebno neko vreme da počnu da deluju, tako da bi trebalo da ih nanesemo bar pola sata pre nego što krenemo napolje.

A onda, nemojte misliti da je to dovoljno za čitav dan. Potrebno je mleko za sunčanje nanositi na svaka dva sata, pa i češće ako ulazite u vodu u međuvremenu, ili se jako, jako znojite.

Očistite kožu od izumrlih ćelija pre izlaganja suncu

Sloj mrtvih ćelija na koži zapušava pore, što dovodi do pojavljivanja bubuljica i akni. Akne i bubuljice se pojavljuju jer se prilikom velikih vrućina lučenje sebuma povećava, pa ukoliko su pore zapušene, koža će burnije reagovati.

Osim toga, sloj mrtvih ćelija može uzrokovati i neujednačenost tena, ukoliko se izlažete suncu sa ciljem da potamnite. Da biste izbegli ove posledice, obavezno uradite piling kože i tela.

Samomasaža podstiče cirkulaciju

U toku tuširanja ili prilikom nanošenja hidratantne kreme, preporučljivo je da masirate kožu tela i lica blagim kružnim pokretima prstiju, budući da masaža podstiče cirkulaciju.

Ubrzavanjem cirkulacije, ćelije postaju aktivnije, a samim tim koža je otpornija na štetne uticaje iz spoljašnjosti.

Pre 10 i posle 16 časova!

Znamo da ovog leta želite da imate savršenu boju kože koja će dugo trajati. Pitate se kako je moguće da nekima ten traje dugo po povratku sa letovanja, a nekome se boja brzo oguli. Rešenje je u pametnom izlaganju suncu. Ljudi koji izbegavaju sunce u periodu između 10 i 16h (kada je sunce najjače), zaštićeni su od oštećenja kože, pa je samim tim i ten koji su dobili ovim načinom sunčanja (pre 10 i posle 16h) dugotrajniji i ujednačeniji.

Izbegavajte solarijum

Ukoliko koristite solarijum da biste došli do preplanulog tena, preporučujemo vam da to više ne radite, jer se na taj način duplo više izlažete UV zračenju. Na ovaj način, rizik od raka kože se udvostručava.

I ne zaboravite, niste bezbedni ni u hladu, ni kada je oblačno.

Ukoliko ne nanosite s vremena na vreme novi sloj mleka za sunčanje, izgorećete koji god faktor koristili.