5 razloga zbog kojih morate posetiti Sokobanju

Na idealnoj lokaciji između dve moćne planine, Rtanj i Ozren, nalazi se poznata Sokobanja. Poznata je po tome što su se na ovom mestu nekada lečile poznate ličnosti poput Miloša Obrenovića, Isidore Sekulić, Ive Andrića i drugih, a sada svoje vreme tu možete provesti i vi. Pored izuzetne prirode, poznata je izvorima termominaralne vode. Čist vazduh, lekovita voda, centri za opuštanje, veliki broj izletišta, mirna atmosfera i dodatni sadržaji čine ovu banju najzabavnijom banjom u Srbiji. Kažu da ovde nikada nije dosadno. Zato krenite sa nama na put, na kojem ćemo vam pokazati bar 5 razloga zbog kojih morate posetiti Sokobanju.

Lekovita voda i vazduh

Sa svojih 6 izvora termomineralne lekovite vode koja sadži brojne hemijske elemente, Sokobanja predstavlja jedno od glavnih lečilišta za respiratorna i druga oboljena. Ove lekovite vode su bogate kalijumom, natrijumom, jodom i drugim važnim elementima koji pozitivno utiču na organizam. Izvori imaju različite temperature (od 28 do 46,5°C) i stepena radioaktivnosti. S obzirom da svoju rehabilitacionu funkciju, ovde se nalaze važni centri za lečenje. Najpoznatiji su:

 • Prirodno lečilište Biljarica,
 • Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja
 • Bolnica za očne i plućne bolesti Ozren.

Osim izvora lekovite vode, na ovim područjima je karaterističan lekoviti vazduh. Ne preterujemo kada kažemo da je vazduh lekovit. On to zaista jeste i to zbog negativnih jona koji nastaju nakon isparavanja četinarske smole. Sve primese u vazduhu se obaraju, a vazduh ostaje potpuno čist, bez ikakvih primesa. Tako da i sama šetnja po Sokobanji i planini Ozren ima pozitivne efekte na naše zdravlje i organizam.

Tursko kupatilo – Amam

Turci su na temeljima rimskih termi iz 15. veka sagradili “Amam”, u centru Sokobanje. Obnovljeno je još 1834. godine na zahtev kneza Miloša Obrenovića, a nedavno i 2005. Ako vam se slučajno učini da ste već videli takvo kupatilo – setite se onog iz filma Zona Zamfirova. Određene scene iz filma su snimane baš u tom kupatilu, što mu dodatno daje vrednost i čar nekog prošlog vremena. Danas je ovo jedino funkcionalno tursko kupatilo u našoj zemlji, a voda u njemu iznosi 43°C. Ovde možete uživati u raskošnim kraljevskim bazenima i učini nešto dobro za svoj organizam.

Za odrasle wellness, za decu Akva-park

Bez obzira na to da li se lečite ili samo želite dobrim odmorom uzeti zdravlje u svoje ruke, tu su i wellness i spa centri za odrasle, a zabavan Akva park za mališane.

Wellness centri u Sokobanji

Wellness centri vam nude kupanje u lekovitoj vodi uz hidromasažere, usluge masaže, parnog kupatila, finske saune, đakuzija i ostale aktivnosti vas stoje na raspolaganju u centrima i hotelima. Možete se opustiti, zaustaviti vreme i obnoviti energiju. Neki od najpoznatijih centara su:

 • Hotel Sunce
 • Soko Terme
 • Nataly Spa

Akva-park za mališane

Iako je Akva park “Podina” namenjen svim uzrastima, verujemo da će vaši mališani najviše uživati u ovoj zabavnoj aktivnosti. Udaljen je od centra Sokobanje svega 1,5 km i izgrađen u okviru sportsko-rekreativno kompleksa Padina. Kompleks sadrži: poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu, bazen sa 3 tobogana, u centru vodenog parka je i bar-šank sa pićem i hranom.

Sokograd

Tvrđava Sokograd je najpoznatiji kulturno-istorijski spomenik, izgrađen još u srednjem veku, na temeljima rimske tvrđave. Do Sokograda je malo teže doći, ali ipak ne propusite priliku da posetite ovu tvrđavu. Na putu prema Sokogradu, sa desne strana, nalazi se pećina Hajduk Veljka. Ako pratite putokaze, proći ćete pored uređenih mesta za loženje vatre, a uz uspon dalje lagano stižete do prve kule „Stražare“ koja vam nagoveštava ulazak u grad. Sa tvrđave i okolnih zidina možete uživatu pogledu na okolinu i netaknutu prirodu.

Sokobanja Ripaljka

Čuvena sokobanjska izletišta

Bogata zelena prostranstva, potoci, vodopadi i izvori samo su neka prirodna bogatstva koja  će vas preporoditi i napuniti energijom. Najpoznatija izletišta u Sokobanji su:

 • Lepterija – udaljena 2 km od centra Sokobanje,a do nje možete u putem i šumskom stazom. Na ovom području se nalazi prirodni fenomen “Bogorodica u steni”.
 • Borići – udaljeno oko 300 m od centra, predstavlja idealno mesto za izlete i kampovanje, a tu se nalazi i spomen-česma Hajduh Veljku.
 • Očno – izletište poznato po steni na sredini ogromne livade, koja se zove “Kamen ljubavi” i predstavlja simbol večne ljubavi.
 • Izvor reke Moravice – mirno izletište na kojem možete napraviti kratak odmor, piknik ili se prošetati.
 • Kalinovica – predivan proplanak koji je poznat po prirodnim izvorima hladne vode i idealno mesto za druženje uz roštilj.

Pokazali smo vam samo 5 razloga, ali ih je mnogo više od tog broja. Kako biste se upoznali se sa još nekim atrakcijama i pogodnostima koje ovo mesto nudi, predlažemo da odvojite nekoliko dana za odmor u Banji. Kako biste uživali u savršenom boravku, posetite stranicu: Apartmani Sokobanja i na njoj pronađite najbolji smeštaj za sebe i svoje najdraže.

Global Digital Clinik