5 efikasnih načina da smanjite celulit prirodnim putem

Celulit

Celulit je jedna od sekundarnih polnih karakteristika i imaju ga gotovo sve žene, u većoj ili manjoj meri. Kada je reč o celulitu nema diskriminacije – ne zavisi od kilograma i građe tela – imaju ga podjednako i mršave žene, kao i žene koje imaju višak kilograma. 

Kako bismo vam objasnili metode za ublažavanje ovog neprijatnog estetskog problema, prvo ćemo objasniti šta je celulit i kako on nastaje. Svesni uzroka lakše ćete regulisati posledice.

Šta je celulit i zašto se javlja?

Celulit je kozmetički problem, koji mnogi deklarišu i kao deformitet kože, a nastaje kada se masno tkivo, toksini i tečnosti nagomilavaju ispod površine kože. Vezivno tkivo slabi i nije dovoljno jako da potisne masnoću, stoga ona izbija na površinu stvarajući izgled narandžine kore. Koža zahvaćena celulitom nije glatka i ravna, već ulubljena i rupičasta. 

Celulit se najčešće javlja na butinama, zadnjici i stomaku, ali može zahvatiti i nadlaktice i listove. Procenjuje se da više od 85% svih žena starijih od 21 godine ima celulit, dok ova pojava kod muškaraca nije tako uobičajena. 

Faktori nastanka celulita uključuju godine, pol, nasledni faktor, zapaljenje tkiva, povećano masno tkivo uzrokovano povećanjem telesne težine, gubitak kolagena, lošu cirkulaciju (čest problem u nogama), lošu limfnu drenažu i tanak površinski sloj kože. 

Postoje četiri stepena celulita:

  • Ocena 0: Nema vidljivog celulita.
  • Stepen 1: Glatka koža kada stojite, ali izgled narandžaste kore kada sedite.
  • Stepen 2: Koža ima izgled narandžaste kore kada stoji i sedi.
  • Stepen 3: Koža ima izgled narandžaste kore kada stoji sa duboko uzdignutim i ulubljenim delovima.

Što se tiče vašeg ukupnog zdravstvenog stanja, celulit je bezopasan, međutim većina žena dolaskom toplijeg dela godine istražuje načine da umanji njegovu vidljivost. Donosimo vam pet proverenih načina za uklanjanje celulita:

Suvo četkanje kože zahvaćene celulitom

Korišćenje četke za telo je najbolji savet da se rešite celulita. Suvo četkanje deluje na isti način kao limfna masaža, potpomažući oslobađanje neželjenih toksina. Povećava cirkulaciju i uklanja odumrle ćelije kože, stimuliše limfni sistem i pomaže prirodnom načinu na koji se telo oslobađa toksina. Za najbolje rezultate isprobajte suvo četkanje nekoliko puta nedeljno. Ali čak i jednom nedeljno će pokazati razliku na koži.

Kupite prirodnu četku sa čvrstim vlaknima. Duga ručka četke će vam olakšati posao, a najbolje vreme za četkanje je pre tuširanja ili kupanja, kada je koža suva – otuda i naziv “suvo četkanje”. Počnite od ruku i stopala i četkajte prema srcu – pokreti u svakoj masaži treba da idu od dole ka gore. Područje stomaka četkajte u smeru kazaljke na satu.

Limfna drenaža – masaža za uklanjanje celulita

Limfna drenaža je tehnika masaže koja deluje na limfne sudove kako bi se uklonili otok, edem i celulit. Ne samo da poboljšava cirkulaciju, već dodatno poboljšava izgled i tonus kože.

Limfna drenažna masaža je neinvazivna, efikasna, ali dugotrajna, a možete je izvesti i iz udobnosti vašeg doma, nekoliko puta nedeljno. Kada je izvodite kod kuće, uvek masirajte odozdo prema gore i težite labavim i ritmičnim pokretima. Primenite blagi pritisak na kožu.

Limfna masaža kod kuće:

  • Počnite od vrha noge.
  • Stavite jednu ruku na unutrašnju stranu noge, a jednu ruku na zadnji deo noge.
  • Nežno masirajte kožu od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu butine – dakle s jedne strane na drugu, a ne gore – dole.
  • Ponovite pokret 10 puta na ciljanom području.
  • Pomerite ruke niže niz nogu i ponovite.
  • Nastavite da se pomerate nadole i ponavljajte ovaj korak dok ne dođete do kolena.

Pijte puno vode

Ukoliko ne pijete dovoljno vode možete dehidrirati, a dehidracija može pogoršati celulit. Voda izbacuje toksine iz vašeg tela. Međutim, ako vašem telu nedostaje vode, ovi toksini će biti ostavljeni da se skupljaju na određenim mestima.

Da bi koža izgledala sveža i mlada, treba da pijete minimalno od 6 do 8 čaša vode dnevno. To ukupno iznosi oko 1,5 litara dnevno, što je dovoljno. Ne želite ni da pijete prekomernu količinu vode – jer to može dovesti do otoka ispod celulita.

Ako vam je obična voda dosadna, napravite čuvenu sasi vodu, pijte nezaslađene čajeve (ne preterujte sa kafom) ili vodu unosite putem hrane. Sjajan način da ostanete hidrirani je da jedete više hrane sa većim sadržajem vode, kao što su voće, povrće i supe. 

Hranite se zdravo

Pojačajte unos lecitina. To je supstanca koja se sastoji od masnih kiselina koje se prirodno nalaze u tkivu tela. A razlog zašto pomaže da se rešite celulita je taj što popravlja ćelije tkiva u koži. Posebno sprečava pojavu masnih naslaga na površini. U hranu bogatu lecitinom spadaju jaja, jabuke, soja, kikiriki, kupus, brokoli, a možete uzeti i suplement ishrani koji sadrži lecitin.

Jedite masnu ribu, ona pomaže u borbi protiv celulita tako što zaglađuje kožu, poboljšava cirkulaciju i podstiče sagorevanje masnih ćelija. Skuša, losos, tunjevina, pastrmka… sve ove namirnice su odlični izvori omega 3 masnih kiselina, koje pomažu u obogaćivanju kože – ali su takođe super bogate proteinima. 

Povećajte unos proteina. Namirnice sa visokim sadržajem proteina stimulišu i jačaju proizvodnju kolagena i elastina koji drže celulit na odstojanju. Takođe pomaže da se učvrste mišići koji mogu da zadrže zalihe masti na mestu i smanjuje efekat celulita u obliku rupica. Hrana sa visokim sadržajem proteina je posno meso, riba i morski plodovi, jaja, orašasti plodovi, leblebije, pasulj, obrano mleko, grčki jogurt, švapski sir.

Takođe, izbegavajte brzu hranu i slana jela. Konzumacija prerađene hrane i hrane sa visokim sadržajem šećera i soli može dovesti do akumulacije toksina i masti u telu. Smanjenje unosa takvih namirnica pomoći da se smanji izgled i tekstura celulita.

Budite fizički aktivni

Umerena fizička aktivnost u trajanju od 30 minuta dnevno učiniće čuda za celokupni organizam, pa i za vaš celulit. Fokusirajte se na vežbe za noge – čučnjeve i iskorake, jer se na butinama skladišti najveća količina celulita. Idite peške kad god ste u prilici. Ne koristite lift, penjite se stepenicama. Vozite bicikl ili preskačite vijaču. Vaši mišići će ojačati, količine masnih naslaga će se smanjiti, a sa njima i celulit. Vrlo brzo ćete primetiti prve razultate.