23. april – Dan Vojske Srbije i dan kada je podignut je Drugi srpski ustanak

dan vojske
Foto: Vojska Srbije

Danas, 23. aprila obeležava se Dan Vojske Srbije. Na današnji dan 1815. godine podignut je Drugi srpski ustanak.

Dan Vojske Srbije obeležava se na dan koji označava početak obnove srpske državnosti i stvaranja moderne srpske vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske države i vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države, usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde. Nju su činila 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, dakle iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu. 

Tu leže koreni duboke povezanosti našeg naroda i naše vojske. Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno. Građani, takođe, prepoznaju tu sudbonosnu povezanost i cene napore koje vojska čini za opšte dobro.

“Veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji na najbolji način potvrđuju da je poverenje građana u Vojsku Srbije veliko i da vojna profesija u očima mladih zauzima istaknuto mesto”, navodi se na sajtu Vojske.

Dan Vojske čestitala je i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

“Znanje, visok nivo osposobljenosti i uvežbanosti, dostojanstvo, odlučnost da se po svaku cenu brani i odbrani otadžbina, vrednosti su koje građani i država poštuju i cene što je iskazano visokim nivoom poverenja građana, ali i kroz stalan rad najviših državnih organa na povećanju standarda pripadnika Vojske Srbije. O tome svedoči i vest da je najnovijim rebalansom budžeta izdvajanje za Vojsku Srbije znatno povećano. Čestitam vam Dan Vojske, svim pripadnicima vojske želim mnogo zdravlja, lično i njihovim porodicama svako dobro “, napisala je ona.

Praznik Vojske čestitao je i predsednik Srbije

“U prethodnoj godini, usled pandemije koronavirusa, vaši pripadnici uložili su mnogo truda, rada i energije da, pored redovnih zadataka, zaštite svoje građane na sve načine. U tome su umnogome uspeli i zbog čega vam posebno zahvaljujem.

Snažna i spremna vojska predstavlja najjači stub jedne stabilne države. Upravo zbog toga su ulaganja u razvoj i snaženje operativnih i funkcionalnih sposobnosti vaših jedinica koje smo ove godine započeli, tek prvi korak u toj misiji.

Uveren da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine Vojska Srbije još više jačati i napredovati. Čestitam vam praznik.”