150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović. U pasažu Narodne biblioteke u Nišu postavljena i izložba

Nadežda Petrović rođena je u Čačku, 11. oktobra 1873, gde su njeni roditelji bili na učiteljskoj službi. Porodica se seli u Beograd i Nadežda nakon završetka Više ženske škole postaje nastavnica slobodoručnog crtanja. Istovremeno je pohađala i časove slikanja kod Đorđa Krstića i Kirila Kutlika koji je ohrabruju da ode na umetničke studije u Minhen.

Uticaj likovnih pedagoga Antona Ažbea i Juliusa Ekstera, kao i umetnička klima u Minhenu (1898-1902), profilisali su njen slikarski put pre svega ka nemačkom ekspresionizmu.

Po povratku u Srbiju, Nadežda Petrović slika u maniru energičnog ekspresioniste.

Radila je u školi, pisala o izložbama, događajima u kulturi, politici, a ideju jugoslovenstva vidi kao „kulturnu životodavnost Balkana”. Njen društveni aktivizam počinje učešćem u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara (1903) i nošenjem pomoći u krajeve koji su još uvek pod otomanskom okupacijom. Druguje sa vojvodom Tankosićem. U isto vreme počinje i njen veliki angažman oko organizovanja Prve jugoslovenske umetničke izložbe (1904), kao i oko osnivanja prve likovne kolonije na Balkanu u Sićevu (1905). To je period njenog najplodnijeg stvaralaštva koji je iznedrio antologijska dela nastala direktno u prirodi – „Žetva”, „Resnik”, „Prizrenka”, „Žena sa crvenim šalom”, „Kaluđer”, „Čobanin”, „Autoportret”, „Dereglije na Savi”…

Puna entuzijazma, odlazi na studijski boravak u Pariz (1910), gde posećuje muzeje, salone i ateljee. Izlaže u čuvenom Pariskom salonu. Želju da svoj umetnički život veže za Pariz raspršile su porodične tragedije i nastupajući ratovi. Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata (1912-1915) Nadežda Petrović je dobrovoljna bolničarka, ali ne odustaje od slikarstva i fotografije. Negujući ranjenike, slikala je predele kroz koje je prolazila sa vojskom, ruševine, oficire, šator vojne bolnice.

Slavna slikarka Nadežda Petrović preminula je 3. aprila 1915. godine, u 42. godini, od pegavog tifusa, negujući zaražene u Vojnoj bolnici u Valjevu.

Danas je u pasažu Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu postavljena i izložba, upriličena povodom ovog značajnog jubileja.