150.000 evra za javnu infrastrukturu u Nišu

Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu: Sredstva i za Niš
Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu: Sredstva i za Niš

U okviru podrške Evropske unije unapređenju infastrukture u  Šumadiji i zapadnoj Srbiji odnosno južnoj i istočnoj Srbiji, u toku je poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture za koje je EU opredlila  5,2 miliona evra.

Poziv je otvoren do 29. juna 2018. godine, a pravo učešća imaju 99 lokalnih samouprava uključenih u realizaciju programa EU PRO koji se finansira iz IPA programa za 2016. godinu, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projktne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, prvenstveno sa Ministarstvom za evropske integracije.

Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu: Sredstva i za Niš

Lokalne samouprave mogu da konkurišu sa projektima koji doprinose boljem životu stanovništa, kao što su obnova i izgradnja obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i projektima usmerenim na poboljšanje uslova života pripadnika i pripadnica ugroženih grupa, posebno romske zajednice, kroz unapređenje postojeće socijalne i komunalne infrastrukture.

Projekti takođe mogu da se odnose na unapređenje zaštite životne sredine, odnosno upravljanje čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, ili unapređenje energetske efikasnosti.

“Proces evropskih integracija nije cilj sam po sebi, već predstavlja mehanizam ukupnog unutrašnjeg razvoja naše zemlje. U tom smislu od izuzetne važnosti je da lokalne samouprave na ovaj način mogu da jačaju kapacitete kako bi u budućnosti koristile više sredstava iz evropskih fondova. Stoga pozivam gradove i opštine da iskoriste sve mogućnosti koje pruža EU PRO projekat i konkurišu sa projektima koji će doprineti održivom regionalnom razvoju i unaprediti kvalitet zdravstvenih, socijalnih i komunalnih usluga koje uživaju naši građani“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu od 50.000 evra do 150.000 evra, a lokalne samouprave mogu da konkuriše samo sa jednim predlogom projekta koji može biti finansiran.

Preduslov za konkurisanje je postojanje građevinske dozvole.

Svaki predlog projekta će morati da sadrži objašnjenje kako će se kroz realizaciju doprineti unapređenju i poštovanju principa dobrog upravljanja (odgovornosti, efikasnosti, transparentnosti, učešća građana i nediskriminacije) u datoj lokalnoj samoupravi.

Informativne sesije

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave EU PRO će u periodu od 8. do 18. maja 2018. godine održati informativne sesije za sve zainteresovane lokalne samouprave  u Šapcu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Smederevu, Zaječaru i Leskovcu.

U Nišu sesija se održava za učesnice i učesnike iz gradova i opština: Aleksinac, Doljevac, Gadžin Han, Merošina, Niš, Ražanj, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Pirot, Blace, Kuršumlija, Prokuplje i Žitorađa u petak, 18. maja od 11 časova u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Global Digital Clinik