10 razloga zašto je vašem domu potrebno LED osvetljenje

LED rasveta

LED rasveta predstavlja inovaciju u svetu osvetljenja. Energetska efikasnost i značajno duži vek trajanja LED tehnologije u odnosu na klasične sijalice sa žarnom niti sadrže sav potencijal za promenu načina osvetljenja objekata i smanjenje potrošnje i troškova električne energije.

LED rasveta nudi brojne prednosti za sve potrošače koji su zainteresovani za smanjenje potrošnje energije i troškova. Evo nekoliko ubedljivih prednosti LED svetala:

Dug životni vek

U poređenju sa životnim vekom vaše prosečne sijalice sa žarnom niti, životni vek LED svetla je daleko duži.

Prosečna sijalica sa žarnom niti traje oko hiljadu sati. Životni vek prosečnog LED svetla je 50.000 sati. U zavisnosti od toga kako ga koristite, njegov životni vek može biti i do 100.000 sati. To znači da LED lampa može trajati od šest do 12 godina pre nego što budete morali da je zamenite. To je 40 puta duže od sijalice sa žarnom niti.

Energetska efikasnost

Još jedna od vodećih prednosti LED rasvete je energetski efikasan rad. Energetsku efikasnost izvora osvetljenja možete meriti u lumenima, što opisuje količinu osvetljenja koju uređaj emituje za svaku jedinicu snage, ili vat, koju koristi sijalica.

Ako biste svu rasvetu u svom domu ili poslovnom objektu zamenili LED diodama, mogli biste da vidite čak 60% do 70% poboljšanja vaše ukupne energetske efikasnosti.

Ova poboljšanja energetske efikasnosti su u direktnoj korelaciji sa finansijskim uštedama. Kada zamenite tradicionalni izvor svetlosti LED izvorom svetlosti, vaša potrošnja energije će pasti, što LED svetla čini odličnom investicijom!

Ekološka prihvatljivost

Korišćenje ekološki prihvatljivog izvora svetlosti može pomoći firmama da smanje potrošnju energije, a mogu privući i društveno svesnu i odgovornu bazu potrošača.

Ekološke prednosti LED rasvete se proširuju i na njihov proizvodni proces. Mnogi tradicionalni izvori osvetljenja, kao što su fluorescentno osvetljenje i svetla sa živinom parom, koriste živu interno kao deo svoje konstrukcije. Zbog toga, kada dođu do kraja svog životnog veka, zahtevaju posebno rukovanje. Ne morate da brinete ni o jednom od ovih problema sa LED svetlima.

Rad u svim uslovima

Tradicionalni izvori osvetljenja ne vole hladno vreme. Kada temperatura padne fluorescentne sijalice zahtevaju veći napon za pokretanje, a intenzitet njihove svetlosti se smanjuje.

LED svetla, s druge strane, bolje rade na niskim temperaturama za oko 5%. Zbog toga su LED svetla najbolji izbor osvetljenja u zamrzivačima, hladnjačama ili rashladnim vitrinama. Njihova sposobnost da rade efikasno i po hladnom vremenu ih čini savršenim izborom za svetla za parking, za osvetljavanje perimetara zgrada i spoljne signalizacije.

Nema emisije toplote ili UV zračenja

Sigurno ste nekad pokušali da promenite sijalicu sa žarnom niti odmah nakon što ste je ugasili i znate koliko se takve sijalice zagreju kada su u upotrebi. Mnogi tradicionalni izvori osvetljenja pretvaraju više od 90% energije koju koriste u toplotu, dok samo 10% energije koriste za stvarnu proizvodnju svetlosti.

LED diode ne emituju skoro nikakvu toplotu, a većina svetlosti koju emituju je unutar vidljivog spektra. To LED rasvetu čini idealnom za osvetljavanje umetničkih dela koja bi se vremenom degradirala ili oštetila usled izlaganja UV zracima.

Širok izbor dizajna

LED diode su veoma male, što omogućava njihovu upotrebu u najrazličitijim vrstama dizajna. Ako su kombinovane u gomilama, čine tradicionalnu sijalicu. Ako su spojene u niz LED lampica, dobijamo LED trake.

To znači da imate mnoštvo mogućnosti za osvetljenje LED rasvetom – od akcentovanja umetničkih dela, futurističkog izgleda LED traka ili klasičnog zidnog i plafonskog osvetljenja.

Trenutna reaktivnost i izdržljivost

Za razliku od treperavih fluorescentnih svetala i metal-halogenih lampi kojima treba vremena da se zagreju, LED svetla su visoko reaktivna i uključuju se odmah.

Takođe, tradicionalni izvori osvetljenja imaju kraći vek trajanja ako ih često uključujete i isključujete, što sa LED rasvetom nije slučaj – trajaće jednako dugo i biće jednako efikasne koliko god i kako god ih koristili.

Rad na niskom naponu

LED diode rade na veoma niskom naponu. To je niskonaponski sistem osvetljenja koji generiše 12 ili 24 volti i mnogo je bezbedniji od mrežnog naponskog sistema koji generiše 220 volti. Ovo LED rasvetu čini izuzetno korisnom za upotrebu na otvorenom i na mestima koja su izložena različitim vremenskim uslovima.

Mogućnosti doziranja svetlosti

LED diode rade dobro pri skoro svakom procentu snage, od oko 5% do 100%. Neki izvori osvetljenja, kao što je metalhalogenid, rade manje efikasno kada su prigušeni. Ponekad ih uopšte ne možete zatamniti.

Za LED osvetljenje važi suprotno. Kada koristite manje od punog napajanja na LED svetlu, ono radi efikasnije. Ova karakteristika takođe dovodi do drugih prednosti – produžava životni vek sijalice, što znači da trošite manje električne energije i dobijate manje račune.

Usmerenost

Svaka konvencionalna tehnologija osvetljenja emituje svetlost od 360° oko izvora svetlosti. To znači da ako želite da svetlo osvetli određenu oblast, moraćete da kupite pribor za usmeravanje ili skretanje svetlosti u željenom pravcu. Ako ne koristite pribor za reflektovanje ili preusmeravanje svetlosti, trošićete energiju na osvetljenje oblasti koje ne zahtevaju osvetljenje, što će rezultirati većim troškovima energije.

LED svetlo, međutim, osvetljava samo područje od 180°, što ga čini savršenim kada vam je potrebno ugradno osvetljenje u kuhinji, hodniku ili kupatilu. Takođe je idealno za osvetljenje umetničkih dela, ne samo zato što neće oštetiti umetničko delo, već i zato što nećete izgubiti nikakvu snagu osvetljenja na zadnjoj strani izvora svetlosti.

Završne misli

Bez obzira da li tražite povećanu energetsku efikasnost, rasvetu koju nećete često morati da menjate ili poboljšanje ekoloških performansi vaše tehnologije osvetljenja, LED rasveta je pravo rešenje za vas, a LED svetla su jedno od najvažnijih dostignuća u smanjenju potrošnje energije i troškova u poslednjih nekoliko decenija.

LED svetla koštaju više od tradicionalnih izvora osvetljenja, ali posmatrajte ovaj trošak kao investiciju. Čak i ako morate da platite malo više unapred, dugoročna ušteda će vam nadoknaditi uloženi novac.  Pogledajte Eurovik shop i uverite se u raznovrsnost led ponude.

Prednosti koje smo nabrojali su neki od brojnih razloga zašto su LED diode postale toliko popularne u kućnim i poslovnim aplikacijama. Isprobajte ih i uverite se i sami zašto se ljudi koji jednom isprobaju LED osvetljenje nikada ne vraćaju na tradicionalne metode rasvete.