Оtvoreno pismo zaposlenih Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”

Prva niska gimnazija
Prva niska gimnazija Stevan Sremac

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac” obeležila je na početku ove školske godine svoj veliki jubilej – 140 godina od osnivanja davne 1878. godine.

A onda, u drugom polugodištu, školu su zadesili do sada nezabeleženi potresi. Naime, konkurs za izbor direktora, koji je između ostalog trebalo da odrazi i stav zaposlenih škole u vezi sa time ko treba da bude na njihovom čelu u narednom periodu, pretvorio se u nešto sasvim drugo.

Umesto da se zaposleni makar saslušaju, oni su potpuno ignorisani, a odluka o izboru direktora doneta je na osnovu nekih sasvim drugih kriterijuma. Bojimo se da prilikom donošenja odluke nisu uzeti u obzir interesi učenika, njihovih roditelja i nastavnika, već interesi nekih sasvim drugih ljudi, koji sa školom nemaju ni malo veze.

Zbog svega toga dovedeni smo u situaciju da se obratimo za pomoć javnosti i uputimo otvoreno pismo ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodinu Mladenu Šarčeviću.

O svemu ovome već su pisali portali Južne vesti i N1, te više detalja možete pronaći na sledećim linkovima:

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Buran-izbor-direktora-Gimnazije-Stevan-Sremac-profesori-sumnjaju-da-je-politika-umesala-prste.sr.html

http://rs.n1info.com/Vesti/a483111/Nerazresen-izbor-direktora-u-niskoj-gimnaziji-konacnu-rec-dace-ministar.html

U međuvremenu, šezdesetoro zaposlenih Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ potpisalo je dopis u kome traže prijem kod ministra prosvete kako bi mu ukazali na nepravilnosti i podsetili ga na izjavu u kojoj ističe da „tamo gde postoji jasna podrška kolektiva nekom kandidatu, ne gledamo kako se izjasnio školski odbor“ (list Danas, 3. septembar 2018. godine).

Međutim, ni ministar ni bilo ko iz njegovog okruženja nije se oglasio u vezi sa ovim dopisom.

Umesto toga, doneto je rešenje kojim se za direktora imenuje onaj kandidat koji nema podršku svojih kolega.

Exe-Net