Zlatna plaketa za Nišliju

Dimitrije Davidović
Dimitrije Davidović

Niš je grad Rimljana, a Medijana  kompleks  letnjih rezidencija, urbanih vila rimskog doba.

Niš je i grad Stevana Sremca u kojem nastaju neka od najvećih njegovih dela „Ivkova slava“ i „Zona Zamfirova“.

Niš je i grad mladih inovatora, dizajnera, veštih umetnika kao što je i Dimitrije Davidović.

Dimitrije je diplomirao na Umetničkoj školi u Nišu, potom  je studirao na Politehničkom fakultetu u Beogradu. Njegova inspiracija je priroda. Dimitrije dizajnira industrijske proizvode i enterijere. Opseg njegovog rada je širok pa njegova dela možemo pronaći i u slikarstvu, crtežima i fotografiji.

Na pitanje da li je dizajn umetnost, Dimitrije odgovara: “Svi smo mi dizajnirani  od našeg rođenja, kako rastemo tako i mi sami postajemo umetnost“.

Jedan od hobija mu je i vaterpolo te se oprobao u ovom sportu u periodu od 2003-2017. godine.

Od 2015 (izuzev 2017-te) do 2019. godine izlagao je na više izložbi, te je dve godine za redom osvajao nagrade na Međunarodnoj izložbi  ideja, inovacija i stvaralaštva „INOST mladih“.

Cilj ove izložbe je da okupi pronalazače, inovatore, dizajnere  Republike Srpske i šire. A ove godine otvorena je 21. u nizu izložba a u čast 140 godina od rođenja Milutina Milankovića i Danu grada Banja Luka (22. aprilu).

Izložbu je otvorio Igor Radojičić, gradonačelnik grada Banja Luka, a posetio je i ministar za naučno-tehnološki razvoj,  visoko  obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević.
Ove godine na izložbi je učestvovalo  oko 505 autora, kako iz regiona, tako i iz dalekih zemalja sveta poput Kine, Indonezije, Tajvana, Indije i Irana ali i iz Austrije i Ruske Federacije.

Među 359 radova, rad Dimitrija Davidovića, lavabo „Morph“, zauzeo je prvo mesto.

Ideja ovog umivaonika bila je da se  stvori fuzija između prirode i uzbanog života  svakog pojedinca. Njegov oblik nalik je  listu lotosa kada na njega padne  kap vode. Napravljen je  poliesterske smole i aditiva  kako bi se dobila željena tekstura materijala. Prednost ovakvog kupatilskog elementa je u tome što je otporan na ogrebotine i hemikalije, te njegova struktura sprečava lomljenje.

Oblik umivaonika je ovalan kao i njegove ivice, te njegovu primenu možete pronaći u opremanju hotela, ugostiteljskih objekata, škola, ustanova, kancelarija koje teže modernom dizajnu. Umivaonik je dostupan u više boja i dezena lako uklopivih u sve vrste enterijera. Sa težnjom da se priroda približi gradu ovaj umivaonik postiže izuzetne rezultate u opremanju.

Inače, Dimitrije je sa ovim dizajnom prošle godine osvojio „The Bronze A‘ Design Award“,  na prestižnom italijanskom takmučenju u dizajnu.

Svakako da u budućnosti možemo očekivati još prijatnih iznenađenja od ovog momka, obzirom da mu je karijera tek u zamahu.

Dostava hrane u Nišu