Zimski uspon na Golemi Stol, “Olimp Babušnice”

Foto: PD "Preslap"

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje zimski uspon na vrh Golemi Stol, u nedelju 24. januara.

Golemi Stol visok je 1239 metara, nalazi se na Stolskoj planini, u okolini Babušnice. Naziva se i “Olimp Babušnice”. Najaktraktivniji je, po izgledu i obliku, vrh na području opštine Babušnica i Lužničke kotline, i jedan je od najupečatljivijih u Srbiji.

Kao što i njegov naziv govori, vrh je u obliku trpeze – “stola”, i simbolom Lužnice smatraju ga svi Lužničani. Oni koji i dalje žive u Lužničkom kraju, i oni koji žive širom Srbije i sveta.

Stolska planina prostire se u pravcu sever-jug, od Šljivovičke planine do planine Ruj, od sela Gornji Striževac do Zvonačke Banje. Izuzetno je atraktivna i kada se posmatra, a kamoli kada se u nju zađe i dožive sadržaji koje ova planina pruža. Njen najviši vrh je Rnjos (1274 m), iznad sela Studena, a najpoznatiji i najatrakvniji vrh je naravno Golemi Stol. Golemi Stol može se uočiti sa mnogih tačaka na jugu Srbije, baš zbog svog oblika, iako na jugu Srbije ima i znatno viših vrhova.

Na predstojećoj akciji Planinarskog društva “Preslap”, zimski uspon obaviće se iz sela Stol.

Do vrha i nazad do sela Stol treba ukupno prevaliti 12 kilometara. U zavisnosti od vremenskih uslova, postoji mogućnost da se u povratku izvrši i uspon na vrh Mali Stol (954 m).
Uspon na Golemi Stol deli se u tri etape. Do ulaska u šumu, staza je široka i ravnomernog nagiba. U drugoj trećini uspona, treba savladati strme deonice kroz šumu, na severoistočnim padinama Golemog Stola.
Pri vrhu, staza opet postaje blaža. Ukoliko vreme bude lepo i sunčano, sa Golemog Stola videće se pola Srbije, a svakako i sve planine na jugu Srbije.
Silazak sa Golemog Stola odvija se istom trasom, koja je prohodna i po snegu.
Zajedno sa Planinarskim društvom “Preslap”, vrh Golemi Stol pohodiće i članovi Planinarskog kluba “Ruj 1706” iz Babušnice, koje će predvoditi filozof i književnik Saša Aranđelović.
Foto: PD “Preslap”

Iz Niša, put sela Stol kreće se 24.januara u 7 sati sa parkinga kod tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1000 dinara.

Svi zainteresovani za ovu akciju, treba da se prijave vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su
  • Branislav Todorović (telefon: 0637471655) i
  • Milan Stojilković (telefon: 0652845090).

Za učešće na akciji potrebna je kvalitetna planinrska obuća, poželjno je poneti štapove za hodanje, potrebno je slojevito se obući, nositi kvalitetnu jaknu, kapu i rukavice. Osim par sendviča i malo slatkiša, potrebno je i 2 litra vode, a sve to treba poneti na akciju.

Dostava hrane u Nišu